Slider

Podrška ženskom preduzetništvu u Srbiji

Sofija Bajić, predsednica udruženja „Biznis na štiklama“

U Srbiji se godinama unazad radi na stvaranju podrške ženskom preduzetništvu i predstavlja polje koje ima veliki potencijal. Udruženje koje na tome jako puno radi je Biznis na štiklama. Osnovano je 2016. godine u Novom Sadu i od tada organizuje veliki broj konferencija i diskusija, te sprovodi pregršt projekata koji imaju za cilj da svim ženama u preduzetništvu pruže podršku. Ključno je što se tu nalaze i žene koje planiraju ili žele da pokrenu svoj biznis, te im se pruža dodatna edukacija i korak po korak kako da što sigurnije uđu u svet preduzetništva.

 

Zaključili smo da je međusobna podrška jako bitna, te nam je važno da o tome čujemo iz prve ruke.

Koja je trenutna poziciju žena u preduzetništvu?

 

„Statistika kaže da su preduzetništvu u Srbiji više skloni muškarci (33%) nego žene (27%). Postoji i razlog zašto. Muškarci imaju pristup većem početnom kapitalu od žena, samim tim što imaju više nepokretne imovine na svom imenu. Stoga, kada ste žena u Srbiji, kredit nije lako dobiti. No, u poslednjih nekoliko godina, Grad Novi Sad, pokrajinski sekretarijati i ostale institucije su zasukali rukave i ozbiljno se pozabavili ovom tematikom. Tako je Novi Sad prvi grad koji je ženama obezbedio subvencije za samozapošljavanje. Šta to konkretno znači? Žene konačno mogu da registruju svoje biznise i makar prvih godinu dana da ne razmišljaju o plaćanju poreza i doprinosa, što je za početnike u poslovanju velika olakšica. Verujemo da će u skorijoj budućnosti sve lokalne samouprave u Srbiji uraditi nešto slično i da će žene moći lakše da pokreću sopstvene biznise.“

 

Šta je najbitnije da žene znaju kada se odluče da naprave prvi korak ka preduzetništvu?

 

„Čvrsto verujem da je najbitnije da poznaju ljude i to je ono što konstantno promovišemo u udruženju Biznis na štiklama. Jednom mesečno u prostorijama udruženja u Novom Sadu, ili u drugim gradovima i mestima u Srbiji, organizujemo sada već poznato „Štiklanje uz kafu“ gde preduzetnice i one koje tek planiraju to da postanu mogu da dođu, da se predstave i da razmene iskustva i kontakte sa drugim ženama. Taj famozni „networking“ je postao tako izlizana reč, ali za svaki uspeh potrebna je mreža poznanstava i podrške. Ne možete da zamislite koliko poslova je sklopljeno na kod nas na „kafici“. Nismo mi to izmislile. Muškarci to rade vekovima. Mi smo samo džentlmenske klubove i kafanu premestile kod nas i učinile ih pristupačnijim ženskom senzibilitetu i biću.

 

Ukratno rečeno, pre uplovljavanja u preduzetničke vode, prvo kreirajte mrežu u kojoj će se naći mnoge osobe koje će vam pre ili kasnije pomoći da uspešno plovite. Posle razmišljajte o tehnikalijama.“

 

Otkud ta ideja da osnujete udruženje „Biznis na štiklama“? Najveći uspeh vašeg udruženja.

 

„Sasvim slučajno, posetila sam nekoliko događaja za preduzetnice u regionu i shvatila da je upravo „Biznis na štiklama“ ono što nam fali u Novom Sadu. Prva konferencija „Biznis na štiklama“ koju smo održale 15. juna 2017. godine pokazala nam je da je to potreba gotovo svih gradova u Srbiji, pa smo tako odlučile da pored te velike godišnje konferencije, koja se tradicionalno održava svakog 15. juna, pokrenemo i karavan „Štiklanje uz kafu“ i tako posetimo i druge gradove u Srbiji. Tako smo bile u Pančevu, Bačkoj Palanci, Inđiji, Kikindi, Subotici i mnogim drugim mestima. Isto tako, uvek se rado odazovemo i posetimo sve događaje na koje nas pozovu. Jer, opet ponavljam, ljudi su najbitniji.„

 

„Osim konferencije, kao najveći uspeh Udruženja izdvojila bih projekat „Women Business HUB“ Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska 2014 – 2020 koji smo realizovale u saradnji sa Poduzetničko razvojnim centrom opštine Erdut, lokalnom razvojnom agencijom. Ovaj projekat omogućio nam je da u Novom Sadu otvorimo i opremimo Ženski biznis centar i da svakodnevno dočekujemo žene koje su željne samostalnosti i voljne da uče, rade i postanu same svoje gazdarice.“

 

Ove godine, međunarodna konferencija „Biznis na štiklama“ biće održana takođe 15. juna u kongresnom centru Master Novosadskog Sajma i očekuje se velik odaziv preduzetnica iz celog regiona. Više o samoj konferenciji i načinu prijave moguće je saznati na našem sajtu www.biznisnastiklama.com i društvenim mrežama @biznisnastiklama.

 

Na koje sve načine Vaše udruženje pomaže u osnaživanju ženskog preduzetništva?

 

Do sada, u Novom Sadu i šire, organizovale smo preko 100 događaja za umrežavanje i deljenje znanja i iskustava po pitanju ženskog preduzetništva. Osim ovih događaja, svake godine sprovredemo i po nekoliko projekata kroz koje ženama omogućujemo veoma vredne edukacije.

 

Odskora, počele smo i uslugu, ispostavilo se, izuzetno potrebnih, personalizovanih konsultacija 1 na 1 u domenu prodaje, marketinga, knjigovodstva, finansija i svih tih neophodnih znanja koja za biznis život znače.

 

Zaista puno radimo i svuda nas ima, te savetujemo sve dame željne znanja i podrške da nas prate na našim društvenim mrežama, jer tu redovno najavljujemo sve naše aktivnosti.

 

Vrlo je bitno pomenuti i važnost finansijske edukacije među preduzetnicama

 

„Posle mreže poznanstava i dobrih komunikacijskih veština“, rekla bih da je upravno finansijska pismenost najvažniji preduslov za uspeh. Znate, ne možemo svi sve znati i nismo svi za sve rođeni, ali finansije su nešto u šta preduzetnice treba da se razumeju. Makar na onom osnovnom nivou. Za ostalo postoje finansijski savetnici.

 

Ja svoj uspeh ogromnim delom dugujem delegiranju. Zato kod nas u Udruženju stvari i funkcionišu. Zato što stručnjakinjama oko sebe kompletno prepuštam njihov deo posla bez gotovo ikakvog nadzora. Osim ako niste u medicini ili ne radite neki mnogo pipav posao koji baš zahteva „oko za detalje“ perfekcionizam i potreba za kontrolom mogu da vam budu veliki neprijatelji. Zato ja, stvari u koje se ne razumem i koje nemam vremena da učim, prepuštam stručnjacima.

 

Sa tim u vezi, finansijska edukacija je važna, ali moj savet preduzetnicama koje često misle da sve mogu same, je da rade pametno, a ne previše, da zarade dovoljno da mogu da plate savetnike i saradnike. Sav taj novac je ulaganje u budućnost i iskusni preduzetnici znaju da će se isti taj novac vratiti mnogostruko.“

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top