Slider

Faktori promene „U kom grmu leži zec“

Martina Kvarantan Šmitran, MBA, NLP trener i coach, transakcijski analitičar

Možda jutra u tvom životu ne donose ništa novo. Probudiš se jednak kakav si i legao noć pre. Malo stariji, doduše. Započinješ dan na jednak način kako si ga i započeo dan pre toga. Istim, znanim koracima krećeš prema kupatilu, istom rukom pereš zube, iz iste šolje ispijaš prve gutljaje crne kafe. Jednakim koracima krećeš u dan na svoj dobro znan posao. Tek  se možda povremeno pitaš kada ti je i na koji način život postao rutina. I možda se pritom malo naljutiš, a onda sam sebe opravdaš: „Eh, kada bi mogao da se menjam samo tako.”

 

A možda jutro u tvom životu donese ipak nešto novo?

PRIČA O LEKI

 

Starac Leka celog svog života živeo je u kući u kojoj se i rodio. Jednog je dana počela kiša koja je neprestano padala. Leka je stajao na tremu svoje kuće i gledao kako ga voda polako okružuje. Utom je naišao komšija svojim kamionom da ga spase, ali Leka je odmahnuo rukom i rekao: „Bog će da se pobrine za mene!”

 

Poplavna voda je porasla i Leka se morao popeti na svoj balkon na spratu kuće. Čamac je stigao da ga spase, ali Leka je odbio kazavši: „Bog će da se pobrine za mene!”

 

Poplavna voda je porasla toliko da se starac morao popeti na krov. Kada je pristigao helikopter da ga spase, starac je odmahnuo rukom: „Bog će da se pobrine za mene!”

 

Tada je reka probila u kuću i odnela je. Starac se utopio.

 

Kada je stigao na nebo, starac je upitao Boga: „Zašto se nisi pobrinuo za mene?”

 

Bog mu je odgovorio: „Šta misliš ko ti je poslao kamion, čamac i helikopter? “

 

UZBUDLJIVO NOVO ILI PRIJATELJSKO STARO

 

Čuveni naučnik Dezmond Moris otkriva nam kako kod svakog od nas postoji borba između ljubavi prema novom (neofilija) i straha od novog (neofobija). Prva nas tera na nova iskustva i učenja. Druga nas tera da se sklonimo i zaštitimo u poznatome. Mi smo konstantno u stanju uspostavljanja ravnoteže između uzbudljivog novog i prijateljskog starog. Kad bi izgubili neofiliju, stagnirali bi. Kad bi izgubili neofobiju, bezglavo bi srljali u katastrofu i utopili se.

 

FAKTORI PROMENE

 

U potrazi za relevantnom teorijom oko faktora promene izdvojila bih dve. I jedna i druga kao predvodnika imaju prezimenjake Haris, međusobno sebi neznane.

 

Prvi Haris, imenom Tomas, američki je transakcioni analitičar. Autor poznate knjige Ja sam OK, ti si OK. On navodi tri faktora koja pobuđuju želju za promenom:

 

  1. Nepodnošljiva patnja iliti OPETOVANO UDARANJE GLAVOM O ZID u tolikoj meri da ti je bol nepodnošljiva. Ono: kad ti dogori do nokta. Boli pri samoj pomisli, zar ne?
  2. Nezadovoljstvo istim; dosada ili kada ti je Voda došla do grla.
  3. EUREKA ili iznenadno otkriće da je promena moguća. Ono kad na Facebook grupi svakodnevno svedočiš tome kako ljudima uspeva pokrenuti uspešan projekat; smršati 10 kg u mesec dana, proputovati svet. Ono kada shvatiš da, ako je malo sutra, onda je veliko danas. I tada pokrećeš promenu.

 

Drugi Harris udružio se s još jednim svojim američkim ortakom. 80-ih su godina radili s menadžerima na uvođenju organizacijskih promena kod svojih zaposlenih. Eureku su doživeli kad su uspeli da predvide uspeh planiranih promena koristeći se formulom: NEZADOVOLJSTVO postojećim stanjem pomnoženo s idejom kako može drugačije, te ojačano  definisanim prvim koracima. Takva formula pobeđuje svaki otpor prema promeni. Ona je melem svakoj neofobiji.

 

Beckhard-Harrisova formula za promenu

 

Nx V x Pk > O

 

N = Nezadovoljstvo postojećim stanjem

 

V= Vizija željene promene

 

Pk = Prvi koraci ka viziji

 

O = Otpor prema promeni

 

Ova formula opisuje da se promena događa kada nas preplavi osećanje nezadovoljstva postojećom situacijom i kada poželimo nešto drugačije u bliskoj budućnosti. Kada tu želju artikulišemo kroz dobro postavljeni cilj i razradimo konkretnim planom kojim ćemo da ga ostvarimo, onda imamo težinu kojom ćemo da se odupremo otporu tj. strahu od nadolazeće promene. Faktori s leve strane jednačine moraju da budu veći u odnosu na vrednost koju otpor donosi s desne strane. Ubacite vrednosti konkretizujući svaki element formule do detalja i evo vam ulaznice  za promenu. Sve dok je vrednost s leve strane veća od otpora koji se nalazi na desnoj, promena je zagarantovana.

 

BACKWARD PLANNING- planiranje koje kreće od kraja

 

U osmišljavanju tvoje promene prvi i najvažniji korak je da zamisliš najbolji mogući scenarij koji želiš da ostvariš. Bez ograničenja. A onda, kad dobaciš dovoljno napred sa širokom slikom, kreni lagano u detalje unatrag, korak po korak, sve dok ne dođeš u sada i ovde. Sve do prvog koraka, početka realizovanja svoje željene promene.

 

Ovaj tip planiranja zovu i backward planning, planiranje koje kreće od kraja. Kod takvog planiranja najpre opisujemo poslednji korak. Destinaciju na koju želiš stići. A onda artikulišemo Šta je korak koji si napravio pre toga, a kojim si realizovao postojeći… A koji si korak pre toga napravio..?

 

Tehniku smo nekad već ranije koristili i  dobro uvežbali u zadacima u Zabavniku u kojima je prikazan, npr. lavirint- gde moramo da definišemo kojim putem mora da prođe zec kako bi došao do kupusa. Nisi li i ti  najpre fokusirao cilj tj. kupus, a onda vozio tom linijom unutra do zeca- do rešenja. I tako definisao prvi korak koji treba da uradiš ovde i sada.

I evo te u jutru u kome život donosi nešto novo.

Kamion, čamac ili helikopter?

Ti biraš.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top