Slider

Sve nijanse premium hotela

 

Olivera Škorić, operativni menadžer, Prezident Palace Belgrade hotel

  1. Broj luksuznih hotela u Beogradu je sve veći. Čini se da su spektar usluga, sadržaji i kvalitet koji nude veoma slični. Šta čini dodatnu vrednost u hotelskoj industriji u očima gostiju?

 

Apsolutno se slažem sa Vama i moram reći da me jako raduje činjenica da je Beograd prepoznat kao lokacija vredna velikih hotelskih lanaca i brendova koje viđamo u svetskim metropolama.
Naravno, sve izmene u hotelskoj industriji donose nova i velika očekivanja gostiju.

Svaki od hotela se trudi da svojom ponudom kreira drugačije iskustvo, a samim tim targetira određenu grupu gostiju. Verujem da će zauvek ljudski faktor biti prekretnica i u odabiru i u svakoj komunikaciji. Kada kažem ljudski faktor, mislim na osećaj koji poseta hotelu treba da budi u svakom posetiocu – bilo da dolazi u hotel da popije kafu ili da prenoći. Još jedna od, možda i najbitnijih, stvari jeste i loyalty program, kojim vrednujete poverenje onih gostiju koji vam se iznova vraćaju ili, pak, tek to postaju. Naš hotel je prvi domaći hotelski lanac, koji posluje više od 15 godina. Personalizovana usluga, topla i domaćinska atmosfera, ali i profesionalni pristup poslu su nešto po čemu nas gosti prepoznaju i ostaju uz nas godinama unazad.

 

2. Usled sve većeg broja globalnih, regionalnih i lokalnih brendova u hotelskoj industriji, na koji način kreirate i zadržavate autentičnost?

 

Verujem da je odgovor na ovo pitanje proširena verzija svega što smo već spomenuli.
Razlika rada u svetskim lancima i domaćem brendu, leži u blagoj noti slobode koju imate kada kreirate lični pečat hotela. Konkretno, Prezident Palace Belgrade hotel je zaista jedinstven u svom dizajnu i stilu. Bez obzira da li ste ljubitelj baroknog stila, ovaj hotel će u vama probuditi emocije. Fotografije kojima predstavljate sadržaj i ponudu, nikad ne mogu verodostojno preneti atmosferu i osmeh tima koji se brine da vaša poseta teče u najboljem redu. Naš fokus je upravo na tom „home away from home’’ osećaju. Želimo da u potpunosti uživate u luksuzu i raskošu hotela, a da se osećate kao deo Prezident porodice – uvek dočekani sa iskrenim osmehom. Pažnja posvećena svakom detalju, kako bi hotel dostigao verodostojnu sliku malog Versaja je nešto što se primeti već po ulasku u glamurozan lobi hotela. Godinama unazad smo obilazili svetske aukcije i otkupljivali umetnine koje opisuju život poslednjeg monarhskog para, Marije Antoanete i Kralja Luja 16. Posetom našeg hotela, zaista dobijate osećaj posete Versajskom dvoru i naša želja jeste da svakom posetom uočite neki novi detalj i pronađete omiljeni kutak hotela.

 

3. Samo u Beogradu, tokom prvih šest meseci 2022. godine, zabeležen je porast turista od 108,9% u odnosu na isti period prethodne godine, sa ukupno 470.336 dolazaka. Šta ovaj podatak znači za hotelsku industriju u Beogradu?

 

Usudila bih se da kažem da je taj porast mač sa dve oštrice. Obzirom na političku situaciju i na dešavanja u svetu, verujem da je donekle i taj porast zapravo veštački proizvod, koji će svoje rezultate doneti tek kasnije. Svakako, treba biti spreman na sve ono što donosi povećanje broja gostiju, ali isto tako suočiti se sa manjkom radne snage. Ugostiteljstvo je poslednjih par godina suočeno sa dramatičnim padom stručnog kadra i to drži kvalitet usluge na klimavim nogama. Jedan od najbitnih zadataka države, ali i svake kompanije jeste da kreira uslove koji će sprečiti odliv mladih iz naše zemlje i omogućiti zdrav napredak pojedinca i mogućnost normalnog načina života.

 

4. Nivo ekološke održivosti i zelena transformacija su postale važne komponente prilikom odabira poslovnih partnera. Da li se ovaj trend reflektuje i na hotelsku industriju?

 

Apsolutno! Neretko ćete se sresti sa hotelima koji u svom servisu ne koriste proizvode od jednokratne plastike. Nešto što je već godinama unazad praksa jeste smanjivanje procedure menjanja peškira i posteljine u sobama, naravno uz saglasnost gosta, zatim upotreba štedljivih sijalica, instalacija punjača za električne automobile i slično. Pored toga, čak se polako menja i ponuda hrane. Meniji dobijaju takozvane „go green’’ ponude, koje sadrže jela koja se pripremaju bez mesa, sa manjom upotrebom struje. Sertifikacija objekata koji imaju ekološki pristup poslovanju zaista u mnogome doprinosi poboljšanju  kako poslovanja, tako i ekološke osvešćenosti pojedinca.

 

5. U uslužnim biznisima ljudski kapital je ključna komponenta za uspešno poslovanje. Kako se borite sa sve većim deficitom kadrova?


To je zaista bolna tematika današeg ugostiteljstva. Ulaganje u zaposlene, u njihovo razvijanje unutar firme, vrednovanje dobrog radnika su osnovni načini poslovanja kojima težite da tog dobrog radnika ne izgubite, a nakon toga dolazi do traženja novih kadrova. Mislim da se loša ekonomska situacija u svetu odrazila na sve sektore i da veliki broj mladih ljudi odustaje od biranih karijera i odlazi van svoje zemlje, kako bi zaradili veći novac u inostranstvu. Dobri uslovi, dobro poslovanje kompanije i poštovanje radnika je samo početak svega što moramo obezbediti kako bismo svetski prepoznat kvalitet koji posedujemo zadržali u našoj zemlji. Istakla bih da je Prezident kompanija počela sa implementacijom tog sistema i da kroz rad sa vrhunskim poznavaocima svog posla, stvara nove i mlade profesionalce i ulaže u dodatnu edukaciju svojih kadrova.

 

6. Šta mislite, u kom pravcu će se premium hotelijerstvo razvijati u budućnosti?

 

Razvoj veštačke inteligencije će ovde imati najveći uticaj. Lično, nisam pristalica tog stila i takvog načina rada, ali sam svesna da će upravo to biti centar napretka i osnova budućeg poslovanja.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top