Slider

„Zajednici zajedno“ – naš način održivog poslovanja

NIS

Održivo poslovanje za kompanije znači da razmišljaju unapred, da prate smernice koje im govore kako da se suoče sa izazovima koji se sa globalnog prelivaju na lokalni nivo i da postavljaju ciljeve čije ostvarenje donosi opšti boljitak. U ostvarivanju ovih ciljeva svi smo zainteresovane strane, od pojedinaca, do države. Samim tim, poslovanje u skladu sa principima održivosti prevazilazi okvir dobre prakse i postaje imperativ koji slede najznačajniji akteri na tržištu i lideri u svojim sektorima. Jer, za njih održivi razvoj znači da sprovode svoje poslovne strategije i ujedno neguju odgovoran odnos prema zajednici. Samo takav vid poslovanja im omogućava da se dugoročno razvijaju.

„Zajednici zajedno“ je program koji je kompanija NIS pokrenula 2009. godine kako bi podržala glavne stubove razvoja društva. Kroz ovaj program, koji NIS sprovodi u partnerskim gradovima i opštinama, realizovano je više od 1.000 projekata vrednih 1,5 milijardi dinara.

 

„Svaki projekat koji smo podržali proizlazi iz pažljivog osluškivanja potreba zajednice. Kako bismo stekli uvid u prioritete lokalnih zajednica u našim partnerskim gradovima i opštinama, sprovodimo temeljne analize o stanju i potrebama u oblastima od značaja za njihov razvoj“, kaže Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

 

Kroz program „Zajednici zajedno“ NIS podržava projekte od značaja za razvoj kulture, nauke i obrazovanja, sporta, javnog zdravlja i socijalne zaštite i zaštite životne sredine.  Između ostalog, kompanija NIS je na ovaj način doprinela izgradnji, obnovi i opremanju 45 bolnica i domova zdravlja, 74 dečija igrališta i parkova, 72 sportska terena i objekta, preko 180 obrazovnih ustanova (vrtići, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i visokoobrazovne ustanove), više od 40 ustanova kulture. Prioritetne oblasti ulaganja se menjaju iz godine u godinu i oslikavaju najznačajnije potrebe građana.

 

„Rezultati naših nedavnih istraživanja su pokazali da je ulaganje u javno zdravlje prvo na listi prioriteta lokalnih zajednica. U skladu sa analizom i prateći nacionalne prioritete u ovoj oblasti, u 2022. godini akcenat smo stavili na podršku projektima u oblasti reproduktivnog zdravlja i povećanja nataliteta“, navodi Smirnov.

 

Ovogodišnji program „Zajednici zajedno“ sprovodi se pod sloganom „Da se nove nade rode“. Podržani projekti su usmereni na opremanje zdravstvenih ustanova na svim nivoima zdravstvene zaštite koje se bave reproduktivnim zdravljem, u cilju blagovremene dijagnostike i lečenja. Takođe, podršku će dobiti i nekoliko lokalnih samouprava u realizaciji javnih poziva za sufinansiranje troškova parovima u procesu vantelesne oplodnje. Ukupna vrednost 22 podržana projekta iznosi 118,5 miliona dinara. Ovaj ciklus programa NIS sprovodi u 13 partnerskih gradova i opština: Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu, Žitištu i Velikom Gradištu.

 

Kako je i nacionalni interes za očuvanje prirode na izuzetno visokom nivou, kompanija NIS je u 2021. godini program „Zajednici zajedno“ usmerila na oblast ekologije i zaštite životne sredine. Kroz 29 projekata značajno je unapređen održivi razvoj zajednica kroz jačanje inovativnog pristupa u sferi zaštite životne sredine. Odabrani projekti podrazumevali su poboljšanje energetske i ekološke infrastrukture ustanova obrazovanja, zdravlja, kulture, sporta koje su od značaja za sve građane, odnosno na zamenu kotlova, smanjenje zagađenja, unapređenje energetske efikasnosti, solarnu energiju i uređenje javnih parkovskih površina na ekološki efikasniji način.

 

„Pre dve godine, na primer, podržali smo 83 škole u našoj zemlji i donirali im bezbednosne sisteme i savremenu računarsku opremu, što je bilo od izuzetnog značaja u uslovima epidemije. Organizovali smo i karavan „Zajednici zajedno“ i poštujući protivepidemijske mere obišli smo škole u kojima su realizovani ovi projekti, kako bismo videli pravi efekat našeg ulaganja“, kaže Smirnov.

 

NIS takođe posebnu pažnju posvećuje unapređenju uslova za lečenje dece i omladine u zdravstvenim institucijama širom Srbije, pa je program „Zajednici zajedno“ obuhvatio i podršku nabavci savremenih medicinskih aparata i opreme, kao i ulepšavanje prostorija u ovim institucijama. Na ovaj način kompanija želi da doprinese da najmlađi pacijenti u Srbiji, koji su budućnost naše zemlje, imaju kvalitetnije uslove za lečenje.

 

I kroz druge programe i različite donacije, NIS podržava zdravstvo i medicinske radnike. Među institucijama javnog zdravstva koje je podržala kompanija NIS su Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, Univerzitetska dečja klinika „Tiršova“ u Beogradu, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, Opšta bolnica „Studenica“ u Kraljevu, Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, Hemato-onkološko odeljenje za dečje interne bolesti u Nišu i mnoge druge. Podrška ovoj prioritetnoj oblasti ostaće jedan od prioriteta društvene odgovornosti kompanije i u narednom periodu.

 

„U našoj kompaniji na okruženje u kome živimo i radimo gledamo kao na mesto u kome će odrastati naši potomci, mesto gde će NIS nastaviti da raste i da se razvija i koga ostavljamo u rukama budućih generacija. Ulaganja NIS-a u zajednicu su zato dugoročna. Mi sa zajednicom gradimo našu „budućnost na delu““, zaključuje Smirnov.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top