Slider

Globalni pokazatelji složenosti poslovanja (Global Business Complexity Index (GBCI))

 

Ivana Grgić, Business Development Manager, Adria Region, TMF Group

TMF Grupa svake godine priprema analizu Globalnih pokazatelja složenosti poslovanja u svetu, koja nam pruža merodavan pregled značajnih poslovnih aktivnosti, te dubinsku analizu globalnih i lokalnih izazova koji utiču na lakoću odnosno težinu poslovanja širom sveta. GBCI istražuje činioce koji pokreću uspeh ili neuspeh međunarodnog poslovanja i ocrtava ključne trendove koji se pojavljuju na globalnom i lokalnom nivou u 77 država sveta.

 

Države iz uzorka pokrivaju 32% od ukupnog broja zemalja sveta, ali neke od njih su i najveće globalne ekonomije i investiciona središta, što predstavlja 71% svetskog stanovništva, 92% svetskog BDP-a i 95% neto FDI priliva.

GBCI se temelji na 292 različita pokazatelja koji se koriste za sastavljanje globalnog poretka država koje smo uzeli kao uzorak, a temeljimo ih na složenosti njihovih poslovnih okruženja, pokrivajući: zakonodavstvo, usklađenost, računovodstvene procese, poreske tretmane, odredbe o ljudskim resursima (HR) i procese obračuna zarada.

 

Ovogodišnja tri globalna trenda:

 

  • Izlazak iz Covid-19 pandemije
  • Pojednostavljenje poslovanja: pokretači i prepreke
  • Ispitivanje uticaja životne sredine, društva i upravljanja (ESG)

 

Donosimo vam skraćeni pregled globalnog poretka odnosno TOP 10 najednostavnijih, te TOP 10 najsloženijih zemalja sveta za poslovanje, te gde se nalze države iz našeg regiona.

 

Slovenija

 

Slovenija je klasifikovana kao država visoke složenosti na temelju poređenja lokalnih zahteva koje su izvestili lokalni stručnjaci TMF Grupe. Slovenija je država koja gleda u budućnost: gde i tradicija i jednostavnost imaju određenu vrednost, tehnologija igra ulogu u smanjenju složenosti, a zakonodavstvo i praksa u velikoj su meri usklađeni sa međunarodnim standardima. Slovenija je članica Europske Unije, OCED-a i NATO-a.

 

Slovenija ulaže napore da privuče direktna strana ulaganja kroz niz državnih podsticaja, bespovratnih sredstava za podršku stranim ulagačima, te očekujemo blagi porast prisutnosti stranih kompanija u narednim godinama i to u ključnim industrijama kao što su mašinska i industrije visoke dodatne vrednosti (elektronika, farmaceutski i hemijski proizvodi).

 

Očekuje se da će Slovenija ostati stabilna ekonomski, društveno, tehnološki i ekološki.

 

Izvor: The ‘Complexity Insights’ dashboard (tmf-group.com)

Hrvatska

 

Hrvatska je klasifikovana kao država srednje složenosti na temelju poređenja lokalnih zahteva koje su izvestili lokalni stručnjaci u TMF grupi. Hrvatska gleda u budućnost: gde se tradicija ceni više od jednostavnosti, a zakonodavstvo i praksa su uglavnom usklađeni sa međunarodnim standardima. Možemo očekivati blagi porast dolaska stranih ulagača u nadolazećim godinama. Zbog geografskog položaja, Hrvatska je vrlo popularna turistička destinacija koju poseti više od 10 miliona turista godšnje, udeo turizma u hrvatskom BDP-u iznosi 18 %, to je ujedno i najveći udeo u EU. Hrvatska se našla i na listi destinacija za Digitalne Nomade.

 

Očekujemo da će Hrvatska ostati stabilna politički, ekonomski, društveno, tehnološki, ekološki i zakonodavno.

 

Izvor: The ‘Complexity Insights’ dashboard (tmf-group.com)

Srbija

 

Srbija je klasifikovana kao država ‘srednje složenosti’ na temelju poređenja lokalnih zahteva koje su izvestili stručnjaci TMF Grupe. Srbija je država koja je vrlo usmerena na budućnost; tamo gde su jednostavna pravila važnija: tradicija, tehnologija se efikasno koristi za pojednostavljenje poslovnih zahteva, a zakonodavstvo i praksa su usklađeni sa međunarodnim standardima. Srbija ulaže značajne napore da privuče direktna strana ulaganja i očekuje se blagi porast stranih ulagača u narednim godinama. Novost koja će olakšati poslovanje stranim investitorima je uvođenje Zakona o elektronskom fakturisanju.

 

Očekuje se da će Srbija ostati stabilna politički, ekonomski, društveno, tehnološki, ekološki, zakonodavno.

 

Izvor: The ‘Complexity Insights’ dashboard (tmf-group.com)

 

Celu GBCI analizu možete pronaći putem bar koda: The Global Business Complexity Index 2022 | TMF Group (tmf-group.com)

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top