Slider

Top 10 svetskih banaka

Business Intelligence Institute, ekspertski tim

Od 10 najvećih banaka u svetu, polovina je kineskih, četiri su američke i samo jedna je iz Evrope – britanska HSBC banka, ocenjuje se u najnovijoj publikaciji „1000 najboljih svetskih banaka“ koju svake godine objavljuje časopis „Bankar“, deo „Fajnenšal tajms“ grupe.

 

„Bankar“ u svom izveštaju navodi da kineske banke i dalje imaju primat među „Top 1000“, te da je prvoplasirana „Industrijska i komercijalna banka Kine“ (ICBC) već deceniju na toj poziciji. Dominacija ove banke se vidi i u činjenici da je njen vlasnički kapital za godinu dana porastao za 68,9 milijardi dolara, odnosno za 15,7 odsto i dostigavši neverovatnih 508,85 milijardi dolara što je prvi put na ovoj listi da jedna banka premaši 500 milijardi dolara kapitala. Od svih banaka koje nisu kineske, to je dvostruko veći iznos u odnosu na američku „JP Morgan“ koja se plasirala na 5. mesto.

Najnovija lista „1000 najboljih svetskih banaka se od prethodne razlikuje po tome što nema potpune podatke. Zbog rata u Ukrajini i posledica koje su usledile, na aktuelnoj listi je mnogo manje banaka iz regiona Centralne i Istočne Evrope. Takođe, na listi je smanjen broj banaka iz Rusije zbog nemogućnosti pristupa podacima. Uprkos tome, ruska Sberbanka se našla na 28. mestu  po visini kapitala.

 

Izveštaj lista „Bankar“ pokazuje da je prošla godina bila izuzetna za bankarsku industriju, sa rekordnim rezultatima u kapitalu, imovini i profitabilnosti.

 

Izvor:  B&F septembar, 2022. /„The Banker“, 2022.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top