Slider

Vladimir Miletić: Da li računate profit radnog mesta?

Vladimir Miletić, Poslovni mentor & Case study trener

Kada bi mi, u vremenu dok sam upravljao kompanijom, podređeni menadžer predložio zapošljavanje nove osobe ili uvođenje novog radnog mesta, obično bi ih upitao jednostavno pitanje: Zašto? Zbog čega želi da poveća trošak? Kakvu potrebu biznisa je uočio i šta će nam ona doneti?

 

Odgovor na ovo pitanje najčešće bude – da posao raste i da su potrebni novi zaposleni da bi on bio završen, ili je menadžer čuo da naš konkurent ili biznismen svetskog glasa o kom je čitao imaju u svom sistemu baš osobu na takvoj funkciji. Za neke menadžere zapošljavanje je kao kupovina skupocenog odela ili sata. Lepo ga je imati ili koristi imidžu.

vlad 2

Međutim, taj skupoceni sat ili odelo će svakog meseca donositi nove troškove i uskraćivati vas za profit ukoliko nemate jasnu računicu zašto je novo zapošljavanje potrebno i šta želite da sa njim postignete.

 

Jedan od najčešćih razloga zbog kog kompanije ne ostvaruju profit ili ne ostvaruju u meri u kojoj bi mogle, je zbog odsustva VEZE između očekivanih rezultata novog radnog mesta i troškova koje oni prouzrokuju.

 

Retko kada kao razlog novog zapošljavanja čujem jasan plan da se dodatnim ulaganjem poveća tržišno učešće ili smanji trošak ili poveća prihod ili sve ovo zajedno.

 

Ako prilikom novog zapošljavanja ne pravite ovu analizu, postoji mogućnost da vam baš tu curi profit.

 

ZAPOŠLJAVANJE JE INVESTICIONA ODLUKA

 

Kada sam vlasnik u investiciju ulazi bez plana, ciljeva i brojki, jasno je da ih  ni novozaposleni neće imati i da će mu za razumevanje posla i svoje uloge u njemu  trebati prilično vremena. Što je taj period duži, to su i troškovi veći, a profit i rezultati koje će doneti zaposleni biti manji.

 

Mnogi poslodavci traže da prilikom zapošljavanja novih radnika apsolutno budu ispoštovane formalne procedure prilikom prijema. Da postoje jasan opis radnog mesta, potpisani ugovor o radu, da se novozaposlenom prezentuje istorija kompanije njena vizija i misija… Sve je to u redu, ali nikada nisam video da se pre toga novom zapošljavanju tj. otvaranju novog radnog mesta pristupa kao investicionoj odluci (što ona po svom karakteru i jeste). Drugim rečima, glavni fokus kod novog zapošljavanja bi trebao da bude koliki trošak otvaranje radnog mesta nosi sa sobom, a potom i koliki rast prihoda/profita je potreban da bi se ulaganje isplatilo.

 

Odluke za novo zapošljavanje se češće donosi na osnovu osećaja, a ne na osnovu analize i brojeva. Odluka o zapošljavanju je pre svega investiciona odluka, što znači da investirate u rad, znanja i veštine zaposlenog sa namerom da od tog ulaganja zaradite odnosno profitirate. Što bolje procenite na koji način će novo radno mesto i zaposleni doprineti daljem rastu kompanije, to će i njegov doprinos i motivacija biti veća.

 

Kada zapošljavate vi ste u ulozi sličnom treneru fudbalskog tima koji na osnovu trenutnog rezultata i situacije na terenu donosi odluku o uvođenju novog igrača, koji treba da postojeću situaciju promeni ill održi, zavisno od toga kakav je trenutni rezultat. U toj situaciji ćete birati novog igrača u zavisnosti od ciljeva koje želite da on postigne. Isto tako, kada ga uvodite u igru, objasnićete mu šta očekujete od njega i kakva su mu zaduženja na terenu.

 

 

Zato, ako želimo da novo zapošljavanje ne bude promašena investicija trebalo bi da:

 

  1. Donesemo odluku o zapošljavanju na osnovu poređenja troška i dodatnog prihoda/profita koji bi trebalo da donese novo radno mesto. Na primer: Ukoliko želimo da imamo projekt menadžera koji će proizvode kompanije prodavati velikim kupcima, pitamo se koliko prihoda treba on da ostvari da bi ulaganje u njegovo zapošljavanje bilo isplativo.

 

  1. Prenesemo jasna uputstva zaposlenom kako će svojim radom doprineti ostvarivanju ciljeva radnog mesta i kompanije. Drugim rečima, povezažemo ciljeve i planove kompanije sa ciljevima zaposlenog. Na primer, cilj novog radnog mesta je da dostigne prodaju od 120.000 € uz prosečnu razliku u ceni od 20%. Na taj način se ulaganja u obuku, osnovna sredstva i platu zaposlenih mogu isplatiti.

 

  1. Praćenje rezultata i deljenje informacija sa zaposlenim o dostignutim ciljevima i rezultatima njegovog rada. Nakon 6 meseci zaposleni je dostigao prodaju od 60.000 € uz prosečnu razliku u ceni od 30%. Da li smo time zadovoljni? Da li smo spremni da nastavimo saradnju? Da li smo zaposlenog precenili sa platom i uslovima?

 

 

Najveći broj poslovnih utakmica  se odvija na način da niti igrači ne znaju rezultat, niti znaju šta treba da urade, niti treneri sa njima komuniciraju. Ubačeni su u igru, pa ko se kako snađe.

 

Možete zamisliti kako izgleda tim u kome trener i igrači nemaju komunikaciju i gde se ne zna šta im je cilj, ni kako da do njega dođu. Šanse za dostizanje uspeha su znatno manje od ekipa u kojima se tačno zna ko je za šta zadužen i kada su svi zajedno usmereni ka konačnom cilju.

 

Ukoliko vodite kompaniju ili neki njen deo i zapošljavate ljude, budite svesni da će od toga kako ste te ljude izabrali, potom organizovali i na kraju motivisali zavisiti i vaši rezultati.

 

Ne očekujte da oni sami znaju kako da vam pomognu, ako im to i ne kažete.

 

Ne očekujte da vam uvećaju buduće rezultate ako ne znaju ni kakvi su trenutno.

 

Ne očekujte da zaposleni brinu o vašem profitu, ako i vi to ne radite.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top