Slider

“Standard end pur”: Dobri izgledi za dalji rast kreditnog rejtinga Srbije

Rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB. Potvrđeni su i pozitivni izgledi za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Uzimajući u obzir postignute rezultate, agencija Standard & Poor’s ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do dvanaest meseci ukoliko se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti.

bic-3-aktivnosti

“Agencija je posebno naglasila i povećan kredibilitet monetarne politike Narodne banke Srbije i očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost kao faktore koji su u osnovi pozitivnih izgleda. Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova Agencija posebno ističe operativnu nezavisnost Narodne banke Srbije, kao i mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije”, navodi se u saopštenju NBS.

Oni navode i da je monetarna politika bila adekvatna, da je obezbedila usidravanje inflacionih očekivanja, što za rezultat ima višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije. Očuvana je relativna stabilnost deviznog kursa.

Prema oceni Agencije, pored ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija, režim deviznog kursa koji primenjuje Narodna banka Srbije doprineo je održavanju cenovne i finansijske stabilnosti i povećanju otpornosti Srbije na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Ova Agencija očekuje da će privredni rast i u narednim godinama ostati vođen domaćom tražnjom, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti. Pozitivan doprinos poticaće i od snažnog rasta izvoza. Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta Standard & Poor’s vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

Izvor: Blic Biznis

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top