Slider

Uloga CRM-a u modernom poslovnom okruženju

 

Vedran Zrilić, Regionalni Deloitte Digital lider

Kako god na to gledali, ne može se poreći da su klijenti životna snaga svakog poslovanja. Odnos s klijentima, kao takav, određuje budući uspeh poslovanja, a to znači – korišćenje rešenja za upravljanje odnosima s kupcima (CRM).

 

U nedavno sprovedenom istraživanju, čak osamdeset posto poslovnih lidera izjavilo je da koriste CRM sisteme kao jedini izvor istine za svoje klijente. Cilj je jednostavan: unaprediti poslovne odnose.

 

U svakom poslovanju nailaze različite prilike, nekada manje, a nekada veće, pa je važno imati strategiju za odgovarajući pristup u odnosu na situaciju.

Pored toga, privlačenje i generisanje novih, potencijalnih klijenata, zahteva vreme i resurse, što podrazumeva jasno postavljanje prioriteta.

 

Savremeni i integrisani CRM sistemi omogućavaju liderima da efikasno ujedine timove različitih poslovnih linija kroz zajednički pogled na postojeće i potencijalne, odnosno nove kupce u cilju zajedničkog delovanja, odnosno postizanja ciljanog angažovanja i brzog identifikovanja ključnih donosilaca odluka.

 

Iz navedenog se jasno može iščitati da je uloga CRM-a evoluirala i postala više od pukog alata za upravljanje kontaktima, pa ga zbog toga treba uzeti u obzir u savremenim poslovnim okruženjima.

 

Proaktivno upravljanje odnosima s kupcima

 

Osamdeset tri odsto stručnjaka za prodaju reklo je da je pandemija povećala važnost izgradnje poverenja pre prodaje. Razvijanje dubokog razumevanja poslovanja s klijentom, počevši od potpunog uvida u njihovu istoriju poslovanja sa kompanijom, od suštinskog je značaja za rano uspostavljanje snažnog odnosa zasnovanog na poverenju.

 

Odnosi s klijentima su ključni za rast svake organizacije, te je neophodna sposobnost da se personalizovane interakcije povećaju i kreiraju dosledna iskustva u celoj organizaciji.

 

Rešenje za upravljanje odnosima s kupcima (CRM) pomaže poslovnim organizacijama da pronađu nove klijente, pridobiju njihov posao i da ih održe zadovoljnim pomoću organizovanja informacija o klijentima i potencijalnim kupcima, na način koji im pomaže da izgrade jače odnose. Ovakvi odnosi će rezultirati bržim razvojem njihovog poslovanja. CRM sistem prikuplja korisničke podatke iz više izvora i kanala, kao što su veb, elektronska pošta, telefon, društvene mreže i slično. Sistem, takođe, može automatski da izvuče druge informacije, poput nedavnih vesti o aktivnostima kompanije i sačuvanih ličnih podataka, poput ličnih preferencija u komunikaciji. CRM alat organizuje sve informacije kako bi obezbedio potpuni zapis o pojedincima i kompanijama u celini, u cilju boljeg razumevanja odnosa sa klijentima tokom vremena.

 

CRM platforma se, takođe, može povezati sa drugim poslovnim aplikacijama, koje pomažu u razvoju odnosa sa klijentima. Današnja CRM rešenja su otvorena i mogu se lako integrisati sa različitim poslovnim alatima, bez dodatnog prilagođavanja, npr. sa alatima za potpisivanje dokumenata, računovodstvom i naplatom, anketama. Na ovaj način se pruža adekvatan uvid u klijente, sa perspektivom od 360 stepeni, dok informacije teku u oba smera.

 

Nova generacija CRM-a, kao što je Salesforce, ide korak dalje: ugrađena inteligencija automatizuje administrativne zadatke, kao što su unos podataka i usmeravanje potencijalnih klijenata ili usluga, oslobađajući vreme za važnije aktivnosti. Automatski generisani uvidi pomažu u boljem razumevanju klijenata, čak i do nivoa predviđanja kako će se klijent osećati i ponašati, što značajno olakšava proces pripreme ponude i postizanja dogovora.

 

Salesforce – tržišni lider za CRM

 

U današnje vreme, na mnogo načina, usvajanje CRM rešenja zasnovanog na oblaku, postalo je nepisano pravilo. S jedne strane, za prodajni tim, CRM predstavlja jednostavan i intuitivan alat, koji pruža visokokvalitetno korisničko iskustvo sa velikim brojem moćnih funkcionalnosti koje omogućavaju bolji i efikasniji proces prodaje, dok, s druge strane, za tehnološki tim, veb-bazirani CRM, prema načelu software-as-a-service (SaaS), uklanja potrebu za kupovinom, održavanjem i nadogradnjom hardvera i potrebu za upravljanjem hostingom.

 

Prema Gartneru, Salesforce je tržišni lider za CRM tehnologiju zasnovanu na oblaku, za kompanije svih veličina. U proseku, korisnici Salesforce CRM-a postižu 38% brže donošenje odluka, 25% veće prihode i skok od 35% u povećanju zadovoljstva korisnika.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top