Slider

Fijat potvrdio da je dao Renou predlog za spajanje

Fijat Krajsler (FCA) je potvrdio da je francuskom proizvođaču automobila Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto industrija ubrzano okreće razvoju i prozivodnji električnih i autonomih vozila.

“Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA-e i 50 odsto u vlasništvu deoničara Renoa”, navodi se u saopštenju Fijat Krajsler Automobila, prenosi agencija AP.

Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama. Bord direktora Renoa jutros održava specijalni sastanak van Pariza na kom je glavna tema ideja o spajanju.

Američka agencija dodaje da iz francuske kompanije neće davati izjave o ovom predlogu dok se sastanak ne završi, i napominje da nije jasno šta bi to spajanje značilo za postojeći savez Renoa sa japanskim Nisanom i Micubišijem.

1-BIC

U saopštenju FCA se navodi da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Dalje se dodaje da sporazum neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Francuski proizvođač automobila Reno je saopštio danas da će “sa interesovanjem proučiti” uslove predloženog spajanja sa Fijat Krajsler Automobilima (FCA).

“Nakon pažljivog razmatranja uslova prijateljskog predloga FCA, bord direktora je odlučio da sa zainteresovanošću prouči mogućnost te poslovne kombinacije, sa aspekta jačanja proizvodne osnove Grupe Reno i generisanja dodatne vrednost za alijansu,” navodi se u saopštenju Renoa, a prenosi agencijua Rojters.

“Novo saopštenje će biti objavljeno u dogledno vreme u kojem će tržište biti obavešteno o rezultatima ovih razgovora, u skladu sa važećim zakonima i propisima”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Bankar.rs

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top