Slider

Model znanja i veština u obliku slova „T“ u biznisu, kako to izgleda u praksi?

Izvor: Aleksandra Vuksanović-Kurtović, osnivač OGM

Sigurno ste čuli za termin „T profesionalac“ ali šta se pod njime podrazumeva?

 

Zapravo radi se o modelu veština koje se grafički mogu predstaviti u obliku slova T. Kako bismo opisali jednog „T oblikovanog profesionalca” – to je osoba koja ima ekspertsko znanje iz jedne oblasti, poseduje „dubinu” poznavanja te oblasti (vertikalna linija slova T), ali istovremeno ta osoba poseduje i znanja i veštine iz drugih oblasti i disciplina (horizontalna linija slova T) zahvaljujući kojima je osposobljena da sarađuje i sa drugim ekspertima u kompaniji.

Shvatimo ih kao izuzetne eksperte u jednoj oblasti ali sa izvanrednom širinom znanja i veština da koristi svoja umeća i sarađuje sa drugim ekspertima. Ovakve osobe naročito doprinose izgradnji i jačanju interdisciplinarnih timova. Razlog zašto su ovakve osobe poželjne kao članovi tima su te što se smatra da oni poseduju izrazito razvijenu veštinu komunikacije i fleksibilnost, zahvaljujući čemu se lako povezuju sa ostalim članovima tima.

 

Zahvaljujući svojoj ekspertizi tj. „dubini“ poznavanja određene materije, oni se uvek ističu u svojim glavnim odgovornostima, ali prednost ovakvih osoba je što će sa lakoćom naučiti i usvojiti znanja iz neke druge oblasti i na taj način mogu biti dovoljno učinkoviti u izvršenju drugih zadataka koji ne spadaju u njihovu najužu ekspertizu. Na taj način oni doprinose rastu celog tima.

 

U mom dosadašnjem radu sa timovima i unutar timova, uvek me je radovalo kada se pojavi saradnik tzv „T” profila. Ceo tim voli da sarađuje sa takvom osobom. Komunikacija je laka bez obzira koliko vam se ekspertska polja razlikuju. Odlična su spona, „prevodioci”, između članova svog internog tima i ostalih timova. Različite interesne grupe lako organizuju u tim koji ide ka dostizanju zajedničkog cilja.

 

Unutar svog tima, takve osobe imaju neformalni autoritet zahvaljujući dubini znanja iz određene oblasti (ranije pomenuta vertikalna crta slova T). Zaljubljenici su u svoj posao, sticanje novih znanja predstavlja im zadovoljstvo. Pomažu kolegama u rešavanju zadataka. Nadogradnja expertise im je motivacija sama po sebi.

 

Talenat, želja i volja da razviju i veštine van uskog polja ekspertize, daju poziciju ovakvim profesionalcima da razumeju I ostale kolege iz kompanije. Talenat za sagledavanje šire slike, razumevanje tuđih interesnih zona, umetnost komunikacije čine ovu osobu željenim članom tima koji doprinosi napretku svakog projekta. Želja da se nauči nešto novo, da se razumeju neki drugačiji principi čini ovu  osobu aktivnim slušaocem i saradnikom koji donosi pozitivnu energiju u tim. Volja da se izmesti iz zone komfora radi razumevanja tuđih želja i doprinosa tuđim ciljevima , čini ovu osobu nezamenljivom na putu bilo čijeg uspeha.

 

Multidisciplianrost svakog poslovnog poduhvata nas vodi ka potrebi za ovakvim kadrovima. Potrudite se da u timu prepoznate osobe „T profesionalce”. Pomozite im da razviju svoje talente jer su upravo te osobe budući lideri.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top