Slider

Vladan Todorović: Geopolitika kroz “cyber” prizmu

Tekst napisan u martu 2021,

Vladan Todorović je svetski stručnjak za sajber bezbednost. Vlasnik je i osnivač kompanije Advanced Security Technologies i SauronSecurity. Vladan je kreator ASPEN platforme za sajber bezbednost koju primenjuju najranjivije institucije u Republici Srbiji. Projektovao je preko 10 centara za bezbednosne operacije širom sveta.

 

Bio je globalni direktor za operacije  sajber bezbednosti Siemensa, odgovoran za sajber bezbednost više od 40 000 servera u preko 90 zemalja. Bio je direktor za sajber bezbednost na nekoliko Olimpijskih igara, uključujući i one u Pekingu iz 2008, koje su prošle bez ijednog incidenta i pored 900 razlicitih pokušaja napada. Izabran je za program za razvoj talenata Univerziteta u Kembridžu kao jedan od 30 najboljih stručnjaka od 80.000 zaposlenih u Atosu.

vladd

Geopolitika i mi: Gde smo i kuda idemo

Danas se kompletan život, pa time i poslovni modeli, menjaju rapidnom brzinom. Ako želimo da dugoročno plivamo u skladu sa izazovima, moramo da razumemo te „mega sile“ koje utiču na promene sveta i u skladu sa njima da definišemo našu strategiju poslovanja. Geopolitika je jedna od tih mega sila koje definišu naše živote i moramo da razumemo bar trendove.

 

2020-te, godine velikih geopolitičkih promena

Pre svake velike promene, moguće je bilo osetiti njen dolazak kroz različite, naizgled male atipičnosti. Prethodne godine su bile prepune tih atipičnosti. Već od samog početka 2020. godine, haos je bio pred svetskim vratima. Mislite na COVID-19? Da, ali i mnogo geopolitičkih atipičnosti. Krenimo od „sitnica“: na samom početku, u atentatu u blizini Bagdada ubijen je Iranski general Qassem Soleimani. To je bio presedan za svet da visoki general bude ubijen na teritoriji treće zemlje tokom zvanične posete. Pre toga smo imali rat u Siriji i prvo direktno mešanje Rusije, kao i postavljanje vojne baze tamo, što ukazuje na dugoročnost ciljeva. Nakon toga i Turska, na potpuno novi način – vojna invazija, bez ičijeg poziva ili odobrenja. Problem SAD-a, i uvođenje sankcija Nemačkim firmama vezano za nemačko – ruski Severni tok 2, i to je zbog interesa US za prodaju gasa mislite? Slučajno je Wolksvagen morao da plati veliku odštetu SAD-u zbog netačnosti u merenju štetnih gasova. Ah da, i Deutshe Bank plaća neke velike kazne SAD-u od pre par godina redovno… ali, Nemci se ne žale… samo uvode kroz EU neke poreze za neke tehnološke gigante… Onda dolazimo do čudnog „Brexita“ i (ne)jasnih motiva UK-a za tako nešto. A ne smemo ni da izostavimo rat SAD-a sa kineskom Huawei kompanijom i njenom blokadom od strane US. Tehno feudalizam velikih tehnoloških kompanija koje ukidaju ustavnu slobodu govora, pa čak i onemogućavaju predsedniku države da objavljuje svoje poruke, po prvi put u istoriji… I još mnogo toga. To je ono što se dešava na površini. Ali da bi smo razumeli zašto se to sve dešava, i još bitnije, kako da se mi postavimo u svemu tome, moramo da pogledamo najpre sa velike visine koje su to prirodne sile koje uzrokuju promene, a onda da, iz perspektive svakog od aktera, posmatramo njegove moguće reakcije.

 

E7 versus G7

Ovo je najverovatnije koren svega. Naime, u toku je velika smena svetske moći. Na jednoj strani imate G7 zemlje koje su definisale svetsku politiku 20. veka. To su US, UK, FR, DE, IT, CA i JP. Tačnije, postojao je G8, pa su izbacivanjem Rusije postali G7. Na drugoj strani, imate E7 ekonomije – Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Turska i Južna Koreja. E7 zemlje su u nekim parametrima već dosegle G7 zemlje, ali ono što je mnogo bitnije je da, po prognozama i istoka i zapada, do 2050. godine, US pada na treće mesto, posle Kine i Indije, dok nakon nje idu Indonezija, Brazil, Rusija, Meksiko… Turska potiskuje ispod sebe Francusku i Italiju…

 

Dobro, pa? Gde je problem? Upravo u tome što nova ekonomska moć ne odgovara realnoj podeli moći u svetu, znaći da će morati da dođe do korekcije. A ta korekcija znači, pored ostalog, da aktuelno najveće svetsko carstvo, US, mora da siđe sa prestola. Nažalost, istorija nas uči da kada god treba da dođe do smene svetskog carstva, ta kretanja su praćena ratovima. Ono što je dobro u ovoj priči je da danas imamo alternativne vrste ratovanja. Ali, pričaćemo više o vrstama ratovanja dalje kroz tekst.

 

Shanghai Cooperation Organisation ili „SCO“

Izvor: Pexels

Šta štiti Aziju od scenarija kakve susrećemo po Bliskom istoku, ali i drugim krajevima sveta? Dve sile koje ne dozvoljavaju prodor trećoj.

 

Reč je o Šangajskoj organizaciji za saradnju. Za one koji nisu čuli, pošto se ne priča mnogo o njemu, “Šangajski pakt” je kreiran u Šangaju, 2001. godine. Reč je o euroazijskoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj alijansi koja danas slavi 20 godina postojanja. SCO su zajedno stvorili Kina, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. SCO se dodatno proširio 2017. godine kada su u savez primljene Indija i Pakistan. Kao i G7, šefovi ovih 7 zemalja sastaju se jednom godišnje u sklopu SCO samita gde se dogovaraju svi aspekti delovanja SCO-a. A ono što je možda još važnije je da članice takođe redovno održavaju zajedničke vojne vežbe.

 

SCO je najveća regionalna organizacija na svetu, kako po pitanju zemljine površine, tako i ukupne populacije – SCO savez obuhvata tri petine cele Evroazije te oko polovinu stanovništva sveta. I to samo na osnovu punopravnih članica.

 

 

A ako dodamo SCO “posmatrače” (Belorusija, Iran, Avganistan, Mongolija) i “partnere u dijalogu” (Armenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka, i Turska) tek sada stičete utisak o potencijalima grupe. Njihovi ciljevi su formalne prirode – „razvoj poverenja i dobrih komšijskih odnosa“.

 

US se 2005. godine prijavio za status zemlje promatrača, ali je odbijen. Interesantno, te iste godine na samitu je tema bila i američka vojna prisutnost u Uzbekistanu i Kirgistanu, a neposredno zatim Uzbekistanska vlast je objavila zahtev US-a da moraju napustiti njihovu vojnu bazu koju su do tada koristili. Nemojte misliti da oni imaju nešto protiv US-a. Ne, ništa lično protiv US-a, više je reč o praktičnom sprečavanju mešanja zapadnih liberala, odakle god da su, u ove prostore. Ovo nije zvanični stav SCO, i nikada neće biti. SCO ne daje velike izjave za medije; one se moraju tražiti na margini, npr. kineski državni list People’s Daily navodi: “SCO članice imaju sposobnost i odgovornost čuvati sigurnost centralne Azije te pozivaju Zapadne zemlje da napuste centralnu Aziju”.

 

Da li Azijske zemlje stvarno mogu predstavljati pretnju US-u i/ili zapadu generalno?

Pokojni poljsko-američki geostrateg, Zbigniew Brzezinski, bio je jedan od onih ljudi kojeg su mnogi voleli, takođe mnogi mrzeli, ali su ga svi smatrali autoritetom na području geopolitike i globalne dominacije. On je bio čvrsto uveren u to da je kontrola Evroazijske kopnene mase „ključ“ globalne dominacije US-a, a vrata se nalaze u centralnoj Aziji. Ovo je vezano za onaj standardni, vojni rat.

 

Pomenuli smo da danas postoje alternativne vrste ratovanja. Jedan od njih je i ekonomski rat. U 2012. godini je objavljena knjiga pod nazivom „Currency Wars“ čiji je primarni fokus na ratu između državnih valuta, štampanju novca, inflaciji… Ali knjiga počinje tako što autor, James Rickards, opisuje kako je Pentagon pokupio najbolje ekonomske stručnjake, uključujući i njega, na višednevnu simulaciju različitih scenarija ekonomskog ratovanja US-a na svetskom nivou. Oni su tu prošli mnogo različitih scenarija, koalicija, različitih taktika, i US je u svim tim scenarijima izlazio kao pobednik. Svima, osim u jednom, za koje nisu našli rešenje: a to je ujedinjenje Rusije i Kine u ratu protiv US. Sada vam verovatno sve ono vezano za SCO dobija dublji smisao.

 

Da li je savezništvo Kine i Rusije trajno?

Neki smatraju da Rusija i Kina ne mogu dugo ostati zajedno, upravo zbog obrnutih proporcija između površine i broja stanovnika i da će taj savez skoro pući. Ja se ne slažem iz dva glavna razloga: i Kina i Rusija su strateski igrači, koji svaki svoj potez mere po tri puta, a svesni su da je „leđa u leđa“ strategija odbrane preduslov za opstanak, što je dokazano kroz teorije igara mnogo puta. Ali, pogledajmo iz cipela svake od ove dve sile kakva je njihova postavka danas.

 

Šahovska postavka Medveda

Putin, shodno Ruskoj tradiciji šaha, zadnjih 20 godina je kroz sitne korake, postavio poziciju tako da sprečava sve poznate vektore napada – u tišini je razvio super zvučna oružja, proširio i formalno moć nuklearnog kontra napada na bilo koju tačku u svetu i postavio ustavne promene koje obezbeđuju Rusiju, tako da čak i ako na njegovo mesto dođe neko ko ne misli najbolje Rusiji, neće moći da odradi svoj plan. Evo par ustavnih promena koje je odradio, da biste stekli utisak o posledicama:

 

 • Ruski Ustav je iznad međunarodnog prava;
 • Osobe koje imaju „važnu poziciju u osiguranju državne sigurnosti“ (predsednik, ministri, sudije…) moraju biti ruski državljani, ne smeju imati ni mesto prebivališta van zemlje;
 • Predsednički kandidat mora živeti u Rusiji minimalno 25 godina;
 • Šefovi agencija za sigurnost moraju biti postavljeni od strane predsednika u saradnji s Federalnim većem;
 • Minimalna plata ne sme biti niža od minimalnih potreba za opstanak;
 • Brak je zajednica između muškarca i žene;
 • Zaštita ruskih građana koji žive izvan zemlje je obaveza države;
 • Ruske teritorije se ne mogu predati drugim državama bilo kakvim aktom (osim promenom ovog novog ustava za šta je potrebna dvotrećinska većina).

Takođe, Rusija ima veoma jaku vojno-naučnu saradnju sa Indijom. Zašto? Pa vrlo jednostavno – ako Kini ikada padne napamet da pomisli nešto loše Rusiji, Kineski večiti protivnik u dvorištu, Indija, će sa Ruskom vojnom podrškom dobiti onu dodatnu, presudnu količinu snage da bude jača od Kine.

 

Go tabla Zmaja

Kina, sa svojom strategijom vojne moći koja je dovoljna za odvraćanje neprijatelja, ali ne i agresivnu politiku (barem ne danas), se savršeno uklapa u ovaj model. Naime, ako pogledate kroz istoriju, nakon onog inicijalnog zauzimanja osnovne teritorije, Kina nije imala aspiracije vojnog osvajanja ostatka sveta. Njima je bilo bitno da trguju. Takva je situacija i danas. U mnogim trećim zemljama sveta primetićete da se stretegija Kine razlikuje od prethodnih, kolonijalnih sila. Kolonijalne sile su najčešće kontrolisale vođe tih država (ili finansijski ili silom) a nisu marile za narod i državu. Kina tu ima drugačiji pristup. Na primer, po silnim zemljama Afrike, i ako su tamo totalitarni režimi, Kina poklanja tim državama infrastrukturu – puteve, vodovode, mostove, koji ostaju i ako dođe do smene režima, i garantuju da Kina neće ostati u sećanjima kao negativni igrači, što znači da mogu izdržati smenu vlasti u najvećem broju slučajeva. Na primer, u Indoneziji danas, politika ima prećutni dogovor sa Kinezima – oni mogu biti glavni trgovci i uzimati najveći deo ekonomskog kajmaka, ali ne smeju se mešati u političko uvođenje države. I svi su zadovoljni ovim prećutnim dogovorom.

 

A kako su Kinezi postavili svoju table Go-a (oni ne igraju šah, već suptilniji Go):

 • Ako radite bilo šta ozbiljno u Kini, kineski državljanin mora imati većinski deo vlasništva (ovo je nedavno ukinuto za finansijske organizacije, normalno sa ciljem privlačenja kapitala);
 • Kina je napravila Shanghai FTZ, prvi market fizičkog zlata koji nije pod kontrolom Anglosaksonaca;
 • Formirala alternativu Svetskoj Banci, ASEAN, koja nema političke preduslove za davanje pomoći bilo kome;
 • godine integriše svoj finansijski sistem za međunarodno plaćanje CIPS koje je alternativa SWIFT-u (US je korišćenjem SWIFT-a blokirao transakcije Nemačke i Irana svojevremeno);
 • Xi Jinping je naredio Narodnoj Vojsci Kine da mora u svim vojnim tehnologijama da dostigne US do 2027;
 • Zabranjena je upotreba stranog (čitaj zapadnog) software-a i hardwer-a u Kini (odluka koja se sprovodi po fazama, počev od državnih organizacija, preko finansijskih pa sve do redovnog biznisa);
 • Uvođenje petro Juana, za plaćanje nafte direktno u juanima umesto petro dolara;
 • Uvođenje „bilateral currency swap agreements“ – prebijanje robno novčanih razmena bez učešća dolara sa mnogim zemljama – Argentina, Belorusija, Brazil, Kanada, ECB, Hong Kong, Island, Indonezija, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Rusija, Tajland, Velika Britanija, Uzbekistan, Tadžikistan…
 • Uvođenje RCEP – uspostavljanje najvećeg trgovinski pakta na svetu (Kina, Japan i još 13 država).

 

Ovde se vidi da je primarni fokus ekonomija, a u vojnom delu samo odbrana. Da, Kina želi dominaciju, ali mislim da Kina neće ići putanjom Zapada i uspostaviti svoju globalnu moć vojnom silom, već će pokušati nešto sasvim novo – fokus na razvoju ekonomije, diplomatije i političkog uticaja, dok bi se vojno razvijala taman toliko za politiku odvraćanja, a i da se može obraniti u slučaju napada.

 

Odgovor US-a i alternativne vrste ratovanja

Kada pogledamo ovakve postavke, onda postaje jasno zašto je US postala nervozna. Ali još veći problem postoji u činjenici da različite vrste klanova koje utiču na US politiku (tu su pre svega naftni klan, vojno tehnički klan, tehnološki klan, finansijski klan…) imaju drugačije viđenje rešenja problema, a biranje strategije odgovora će imati ogromni uticaj na njih same. Zbog toga gledamo sve ove velike podele u Americi i unutrašnje sukobe zadnjih godina. Generalno, US ima ove osnovne opcije za reakciju:

 

 1. Da se pomiri sa idejom silaska sa svetskog prestola, prihvati multi polarnost i gleda kako da najbolje pliva za sopstvene interese;
 2. Da forsira ideju blokovske podele sveta, kako bi ograničila i mogućnost rasta drugih sila, ali i zadržala primat u svom bloku;
 3. Da krene u različite vrste ratovanja kako bi bar usporila silazak sa trona, a možda i oborila neku od konkurentnih sila.

 

Verovatno je kombinacija zadnje dve varijante opcija na koju će ići.

 

Kada govorimo o ratovanju, pored vojnog, danas imate i druge vrste ratovanja. Kod ovog vojnog, neće biti direktnih sukoba, zbog velikih rizika, pogotovo danas kada Rusija ima super zvučna oružja na koje ne može odgovoriti. Ali delovanje kroz proksi ratove u cilju laganog slabljenja protivnika, sigurno hoće.

 

Ekonomski rat je počeo uveliko – sa Rusijom od trenutka nemira u Ukrajini se stalno povećava pritisak. Sa Kinom takođe, samo je krenuo malo kasnije, dok su oni pažljiviji u postupcima jer je robno novčana razmena ogromna. Da li znate da je US uvela sankcije i Japanu pre Drugog svetskog rata i u principu ih time primorala da krenu u agresivnu politiku na Pacifiku?

 

Ali danas imamo i neke nove vrste ratovanja i nove oblasti ratovanja.

 

Cyber ratovanje

Izvor: Pexels

Sajber ratovanje je termin koji se koristi kako bi se opisalo korišćenje tehnoloških nedostataka suprotne strane kako bi se preuzela kontrola ili onemogućila upotreba tehnologije na suprotnoj strani. Generalno to izgleda ovako: vi imate neki IT sistem koji koristite. Ja ću vam slanjem nekih „loših“ podataka (bilo vama ili direktno vašem sistemu) preuzeti kontrolu nad vašim sistemom, a onda ću tu kontrolu koristiti za postizanje mojih ciljeva – prisluškivanje vaših aktivnosti, finansijsku ucenu, brisanje podataka… Sajber ratovanje je relativna novina za stare nauke, kao što je diplomatija, ili pravo, a mnogo toga još uvek nije definisano u ovim oblastima vezano za sajber napade.

 

Mnogo država je uvelo sajber prostor u svojim strategijama odbrane, a neki čak otvoreno govore o tim strategijama o korišćenju sajber tehnologije u cilju napada (npr. Holandija). Ovaj oblik ratovanja je veoma dobar i isplativ – ne traži velike budžete, a omogućava brz dolazak do potrebnih informacija.

 

 

Na primer, Severna Koreja, koja ima vrlo male budžete, je razvojem svojih hakerskih timova došla na zavidni svetski nivo po moći odmah posle US, Rusije i Kine. Takođe, ovakvi napadi ne ostavljaju konkretne dokaze, tako da napadnuta država ne može konkretno optužiti neku državu za napad. Desilo se samo jednom do sada da je na sajber napad reagovano vojnim napadom (Izrael napad na Hamas, 2019).

 

US je ovde u velikoj prednosti u odnosu na ostale velike sile, ali ne zbog razvoja svojih kapaciteta, već zbog činjenice da se US software koristi svuda po svetu (Windows OS, Cisco IOS…). Postoje indicije da tehno giganti namerno prave „rupe“ u svojim rešenjima, za koje organizacije bliske njima samo znaju i koriste ih, dok se te iste rupe ne pronađu od strane drugih. Da li biste vi koristili ako bi ste imali takvu mogućnost?

 

Upravo zbog toga je Kina uvela eksplicitnu zabranu korišćenja zapadnog software-a koji se uvodi po fazama – najpre državnim i prioritetnim organizacijama, nakon toga finansijskim… Nemačka je pokušala da pređe na open source, pa je odustala, pa sada ponovo pokušava. Što li?

 

US je par godina pre toga uveo zakonsku obavezu izdavanja dozvola za izvoz bilo kog cyber security rešenja. Čak i svojim vojnim partnerima nisu davali dozvole za uvoz naprednih cyber security alata. UK je uvela istu regulaciju godinu dana kasnije.

 

Dok sam pisao ovaj tekst, došlo je do objavljivanja preko 89 „rupa“ u Microsfot proizvodima, koje inače koristi ceo svet (Windows, Azure, Internet Explorer, Exchange Server, MS Office, Web Apps, SharePoint Server, Visual Studio, Windows Hyper-V…). Najveći deo njih je je moguće iskoristiti daljinksi, tj. svako na Internetu može da upadne direktno u sistem. Ovakve stvari se ne dešavaju redovno, a vrlo verovatno ne i slučajno. Moje lično mišljenje je da je sajber rat krenuo uveliko: neko je koristio ove eksploite i time odao tehniku napada, a sada je druga strana došla do tih informacija i krenula u kontra napad.

 

Cenzura dostupnih informacija kao pod oblik cyber ratovanja

Činjenica je da svetom dominiraju tehno giganti – Google, Microsoft, Facebook, Twiter…. Po mišljenju tih kompanija, njihov monopol je dobar i optimalan, a sebe zovu tehno-humanistima. Njihovi neistomišljenici ih zovu tehno-fedualistima. Sa kolegom matematičarem smo tražili naučne radove u vezi veštačke inteligencije i sajber obmane jer smo želeli da vidimo gde je svet došao sa tim pre nego krenemo sa realizacijom svojih ideja. Bilo je interesantno da smo nalazili konstantno na zapadne radove, ali nikako nismo dolazili ni do jednog ruskog naučnog rada. A znamo da su Rusi oduvek imali izuzetne matematičare, tako da ovo nije imalo mnogo smisla… I onda jednog dana je nekom od nas palo na pamet da ne koristimo Google za pretragu, već da upotrebimo Yandex.. i olee! Obilje ruskih naučnih radova na dohvat ruke. Ko razume shvatiće.

 

Veštačka Inteligencija

Veštačka Inteligencija je danas ono što je bila nuklearna energija četrdesetih godina. To je ogroman potencijal koji će se manifestovati na dva načina:

 

 • U prvoj fazi razvoja, onaj ko je moćniji u AI, moći će brže i bolje odrađivati sve zadatke koje zahtevaju neku vrstu, ljudski bliskom načinu zaključivanja. Ali pravi potencijal se razvija u drugoj fazi, kada se dostigne nivo inteligencije jednak ljudskom:
 • To će omogućiti sili koja poseduje da otrči svetlosnim godinama ispred svih ostalih svetskih sila i niko je nikada više ne može stići u tom razvoju.

Doduše, ovde postoji rizik singularnosti tog trenutka, u smislu da niko ne može predvideti ponašanje takvog sistema. Ali, ljudska pohlepnost je toliko velika tako da, ko god dođe do tog crvenog tastera koji kaže „postoji veliki rizik, pritisnite zeleni taster za nastavak ili crveni za prekid postupka“, taj čovek će potrčati za pohlepom i krenuti u singularnost. Evropa je ovde nestala iz utakmice, a Kina je toliko daleko da me je jedan moj prijatelj, inače ekspert za AI sa Švajcarskog i Minhenskog Univerziteta, pozvao nakon jedne konferencije u Šangaju i rekao „tek sada shvatam koliko mi ne znamo“. Kina je ovde preuzela nezvanično vođstvo, a i sama je definisala nacionalnu strategiju da postane primarni AI inovacioni centar do 2030. godine.

 

Quantum computing

Izvor: Pexels

Ovde su svi bili ubeđeni da u IT kvantnim tehnologijama US ima primat. Međutim, 2016. godine, Kina je bila ta koja lansira prvi svetski kvantni satelit koji je teleportovao (da, lepo ste pročitali) foton u 2017. godini kao deo QUESS projekta. Ono što je možda još bitnije, Kina već ima razvijene osnove za kvantnu enkripciju prenosa podataka, što je revolucija: zato što tu vrstu enkripcije nije moguće „prisluškivati“ ili dekodirati, jer samim čitanjem vi menjate sadržaj. Ovo je revolucija u enkripciji koja menja državne strategije skupljanja informacija.

 

US ulaže mnogo novca u ovu oblast, ali se do sada nije čulo o nekim uspesima. Honeywell je najavio da očekuje lansiranje satelita do kraja 2022. godine.

 

Ovo sve podseća na lansiranje Sputnika 1957. godine i početka svetske trke. Razlog za ovu trku nije prestiž, već samo održavanje na istom nivou kao što je vaš protivnik.

 

A šta ćemo mi?

Mi? E pa, kao što je bilo pred najezdom Turaka,  balkanskih ratova, zatim svetskih ratova, ali i blokovskoj postavci, tako i danas imamo dva cilja:

 

 • Prvi i primarni je da preživimo;
 • A drugi je da, ako možemo iskoristimo celu ovu situaciju za sebe maksimalno.

Pošto smo mi mali, i ne možemo se takmičiti sa velikim igračima (često kažem našim Balkancima da smo mi samo vukovi u borbi slonova), imamo samo par taktika koje možemo da sprovedemo. Prva, vezana za očuvanje je da dovodimo dovoljno velikih igrača na naš teren, da oni imaju direktnog interesa u očuvanju ovih prostora, pa ako bilo koji slon želi da napravi veliku štetu ovde, onda će drugi slonovi to sprečiti. Kao što je jedna mala Švajcarska preživela oba svetska rata. Ovde smo na dobrom putu, jer Rusija već ima svoje investicije i interese, Kina takođe, Nemačka takođe, još nam nedostaje da navedemo US da odradi par velikih investicija i onda možemo manje-više biti mirni. Ovo će resiti naše geopolitičke izazove za sledećih 20-30-50 godina.

 

Ali dugoročno gledano, mi imamo veliki izazov u činjenici da ogroman broj ljudi odlazi sa ovih prostora, broj ljudi se smanjuje i za nekoliko vekova ćemo „svi moći stati pod jednu krušku“. Generalno gledano, imamo više problema koje moramo rešiti: povećati natalitet, motivisati ljude da rade „na belo“, zaustaviti migraciju ka inostranstvu, obezbediti profitabilnost penzionog fonda…idealno bi bilo kada bi postojao „zlatni metak“ koji bi sve to rešio zajedno. Za ovo nam treba preokret u korenu. Šta mislite, kako bi bilo kada bi uveli novi način plaćanja penzija – da penzija svake osobe zavisi direktno od toga koliko njegova deca uplaćuju u naš penzioni fond, a država je garant toga? Interes svake osobe bi bio da onda ima što više dece, da ih edukuje što više, jer će im plate, pa i izdavanje za roditeljsku penziju, biti veće, roditelji bi demotivisali odlazak dece, plate bi morale biti na belo, jer je to interes roditelja, pa čak i oni koji ne žele potomke ili ih ne mogu imati, razmišljali bi o usvajanju dece kako bi obezbedili svoju starost. A za sve ovo je garant država, tj. sebični potomak ne bi mogao izbeći svoju obavezu. Treba razmisliti.

 

Zaključak

Ovo su sve teme o kojima bi trebalo ozbiljno razmišljati u većoj meri, da shvatimo kako mogu u budućnosti da utiču na nama bitne ciljeve, ali i da li MI možemo nešto da uradimo kako bismo iskoristili ove trendove u našu korist.

 

Činjenica je da danas imamo najveću moguću akceleraciju prema temeljnim promenama, jer je svetski rolerkoster krenuo da se ubrzava. Do tog ubrzanja dolazi i ubrzanje je eksponencijalno i neumoljivo. Mi, koji živimo u ovim vremenima, imamo privilegiju da vidimo i osetimo sve te promene na našoj koži. Nemojte se plašiti, već zauzmite udoban položaj u rolerkoster, vežite se, i gledajte sve ovo sto se dešava, jer jedno je sigurno: neće vam biti dosadno u godinama koje slede!

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

 • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
 • office@bci.rs; prijava@bci.rs
 • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

88 thoughts on “Vladan Todorović: Geopolitka kroz “cyber” prizmu

 1. Bedava Yahoo Hesap 2021 | Yeni E-posta Hesabı ve Parola.
  Yahoo nedir? Yahoo bir ana arama motoru olmasına rağmen bu güne gelen en büyük
  özelliği mail servisidir. Yahoo Mail uzun yıllardır birçok kişi tarafından tercih edildi.

  Maalesef bu durum bugün pek hareketli değil. Çünkü yerini Google ve Yandex aldı.
  Arama motoru sektöründe Google tüm dünyayı ele geçirirken Yandex, Rusya
  gibi büyük bir ülkeyi ele geçirmeyi başardı. Yahoo’nun arama motorunun sektörde fazla bir şeyi kalmadı.
  Bazı insanlar ve bazı ülkeler hala kullanıyor
  ama maalesef eski değeri eksik. Mail durumunda, Google Mail genel olarak bu durumu devralmıştır.

  Gmail, günümüzde en çok kullanılan posta hizmetidir.
  Ücretsizdir, kullanımı kolaydır ve Gmail, Google’ın arkasındaki dev markalardan biridir.

  Bedava Yahoo Hesap

 2. Bedava Wolfteam Hesap 2021 | Yeni Ücretsiz kimlik ve Şifre.
  Wolfteam nedir? Wolfteam bir MMOFPS oyunudur.
  Softnyx firması tarafından yapılmış ve geliştirilmiştir.
  Ülkemizde Joygame oyunu uzun yıllardır dağıtmaktadır.
  Birçok oyuncu ve birçok sunucuyu içeren oyun, bir zamanlar en popüler FPS oyunlarından biri olmuştur.
  Hileler ve oyunun zamanla P2W’ye dönüşmesi ile oyuncu tabanı azaldı.
  P2W: Ücretli bir kazanç sistemidir. Depozitör, daha iyi ekipmana sahip
  olarak avantaj elde eder. Bu tür oyunlara Pay2Win veya P2W denir.
  Oyunun önemli özelliği ise kurtların oyunda yer alması.

  Bedava Wolfteam Hesap

 3. Güvenilir bahis siteleri canlı ve sanal oyunları ile ülkemizde en çok tercih edilen ve yüksek ikramiyeler kazandıran firmaların başında gelmektedir.

  Özellikle bu sitelerin canlı futbol müsabakalarını ücret vermeden izleyebilirsiniz.

  Canlı maç yayını dışında tüm Avrupa liginde yer
  alan takımların maçlarını da özet olarak, ücret vermeden takip edebilirsiniz.

  deneme bonusu

 4. Bahigo, bahis hizmetlerine sektördeki rakiplerine göre her ne
  kadar görece geç bir tarihte başlamış olsa
  da pazarın ihtiyaçlarını ve bahis sever kesimden gelen talepleri oldukça iyi değerlendirmiş ve böylece sahadaki boşlukları
  oldukça iyi bir şeklide kapatmıştır. Bahigo bu anlamda 2018’de başladığı bahis hizmetlerinde yenilikçi hamleler ile en çok tercih edilen bahis siteleri arasında yer almaktadır.

  Nitekim siteye giriş yapıldığı anda Bahigo’nun ne denli geniş bir hizmet ve içerik ağına sahip olduğu
  acıka görülmektedir. Bahigo, yüzlerce spor bahisinin yanı sıra sanal sporlar ve
  canlı bahis, casino ve canlı casino oyunları ile de bahis severler tarafından tercih edilmektedir.

  Bahsegel şikayet

 5. Bedava Google Play Store Hesap 2021 | Yeni Geliştirici Hesabı.

  Google Play Store nedir? Android cihazlar için yapılmış Google
  Play Store bir uygulama indirme programıdır.
  Genellikle Android cihazlara yüklenen bu mağaza uygulaması
  sayesinde birçok oyun ve uygulama güvenle cihaza indirilerek otomatik olarak kurulur.
  Ücretsiz Google Play Store Hesapları, Google tarafından yapılır ve insanların hayatını kolaylaştırmak için tüm uygulamaları ve oyunları bir araya getirir.
  Günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı
  bu akıllı telefon uygulaması, Android cihazlar için özel
  olarak tasarlanmıştır. İOS kullananlar için App Store mevcuttur.
  Bu uygulamaya birçok yazılım ve oyun dahildir.

  Bedava Google Play Store Hesap

 6. Galatasaray’dan teklif alan PAOK’un Mısırlı sol kanat oyuncusu Amr Warda’nın, transferine izin verilmemesiyle çılgına döndü.
  Warda, antrenmanda hocası Razvan Lucescu ile kavga boyutunda tartışma yaşadı.
  Sert görüşmenin ardından Warda sahadan ayrıldı ve takımın kaldığı otele döndü.
  Warda’nın öğleden sonraki idmana katılmadığı
  aktarıldı. Lucescu’nun Warda olayından sonra futbolculara bir konuşma yaptığı ifade edildi.

  transfer izni

 7. The August Calendar has a parallel view with the count of the number of days in the next month.

  It is possible to print it daily, weekly, and monthly.
  This calendar format is best used in work places, homes, and offices to make
  sure you don’t miss your appointments for August
  Calendar.

  August Calendar

 8. Bahis siteleri ülkemizde bahisçiler tarafından sıklıkla tercih edilen ve
  farklı oyun kategorileri ile üyelerine bahis seçenekleri sunan, güvenilir firmalardır.
  Bahis sitelerinin içerisinde yasal olanları bulunduğu
  gibi, yasal olmayan illegal bahis siteleri de
  bulunmaktadır. Yasal olan firmalar içerisinden bahis oynamak ise sizlere hem yüksek
  para kazandırmakta, hem de hiç bir yasal yaptırım ile karşılaşmadan, oyun oynamanıza fırsat sağlamaktadır.

  jouwen

 9. Free Onlyfans Accounts 2021 | Account Login And Password, we will give you free premium onlyfans accounts.
  These onlyfans accounts belong entirely to us and are prepared for you.
  You can use our completely free onlyfans premium accounts.
  To use Onlyfans fan premium accounts, please
  try our account information below. Onlyfans is a website, thanks to this website, you
  will be able to see personal photos or videos of a famous person you are a fan of.
  All you have to do is buy an onlyfans premium account or use our free accounts below.
  In the Onlyfans environment, you need to have onlyfans premium account for the photos you like, admire or want to
  see. After logging into your Onlyfans account, enter a name in the search
  field. Then you will see the photos and videos that
  person wants to share with you.
  Free Onlyfans Accounts

 10. Coc Free Accounts (Gems) 2021 | Clash Of Clans Passwords , We
  will give you free clash of clans accounts. These free
  accounts belong entirely to us and are specially prepared for you.
  If you say you do not have an account, you
  can use our accounts below. See below for clash of clans free account,
  one of the most popular games of recent times.
  If you don’t like the accounts below, create your personal coc account from the official site.
  Within these accounts, you can find accounts with gems or gold, diamonds.

  So this depends entirely on your luck. If you also trust your
  luck, you will win an account. Even if you don’t trust yourself,
  we’ll still give you a free account. As a result,
  you don’t have to worry, we are on your side.
  https://sites.google.com/view/coc-free-acc-1

 11. Fortnite Free Accounts 2021 | Free Account, Pass And Skin .
  So fortnite, heard with a new mode that emerged after
  the popularization of PUBG, is a game prepared by
  Epic Games. Being free, it has become famous in a short time and has managed to
  reach a large player base. So Fortnite free accounts continues to receive updates,
  and many innovations have been made. Actually, live concerts were held in the game and there were other types of events as well.
  So it received the Teen Choice Best Video Game Award in 2018.
  So And that same year, it received the Game Award for Best Multiplayer Game and Best Ongoing Game.

  Fortnite Free Accounts

 12. Cami Halısı Kolay çabuk beraber ipliklerle olmayan temizlenmekle özel Cami renkli solmayan halılarımız üretilmektedir.
  Temizleme montajı kolayca sağlayan açısından Türkiye’nin cami
  halılarımız yerine her yapılmaktadır.
  İster de iterseniz Cami yerde yerinde, kaldırıp başya yıkayabilirsiniz.

  Cami Halısı</a

 13. Free Gmail Accounts 2021 | Google Mail Account id And Password , We will give you a
  free gmail account with the title. These gmail accounts belong entirely to us.
  We have collected these free gmail accounts for you
  and shared them exclusively for you. If you do not have a google gmail account, get one of the
  accounts below. After you get the account, you can log in to the account and enjoy yourself.
  All you have to do is log in nicely and look happy after that.
  You can expand your social or business environment with your Google Gmail account.
  If you have a business environment and your communication is very weak,
  you can strengthen the environment by using gmail.
  As a result, gmail will be very useful for you both in social life and
  business life.
  Free Gmail Accounts

 14. Bedava Pokemon Go Hesap 2021 | Hesapsız Liste, seviye 30, 35,
  40 90’larda hayatımıza giren efsanevi çizgi film Pokemon’u hepimiz biliyoruz.
  Dünyaca ünlü bu çizgi filmin ülkemizde geniş bir hayran kitlesi var.
  Yayınlanmasıyla uzun süre akıllardan çıkmayan çizgi film, bu kez oyunuyla dünyayı kuşattı.
  Uzun süredir gündemde olan oyun, iOS ve Android platformları
  için yayınlandı. Gerçek dünyada oynanan oyun, konuma dayalıdır ve yalnızca
  mobil cihazlar için geçerlidir.

  Bedava Pokemon Go Hesap

 15. Pubg Mobile Free Accounts 2021 | Account With Uc, Skins ,
  Some information and calculations about pubg mobile.
  Pubg Mobile Free Accounts 2021 | We will give free pubg mobile accounts under Account With Uc, Skins.
  These pubg mobile accounts we will give may include uc or skins.
  This is entirely up to your luck. If your chances are too high, you may have an account
  with too many three. So all of these pubg
  accounts can also be premium accounts. As a result, if you do not have a free pubg account, you can easily get an account
  from this page. As a result, if you have a Pubg mobile account and want a free account for another site, you can check out
  our fimody homepage. If you could not find the free account you want, leave a comment and
  the account will be sent as soon as possible.
  Pubg Mobile Free Accounts

 16. Free Chegg Accounts 2021 | Premium Account And Password , We do chegg free account sharing.
  These chegg accounts are completely free and specially prepared for our beautiful visitors.
  If you do not have a chegg account, leave a comment on this subject
  immediately. A chegg account will be sent as soon as possible.
  This chegg account you have is completely yours and you
  can use it as you wish. If you want to see and experience such a beauty, follow or visit our website.
  Otherwise, our other members may take over their free chegg accounts.

  Free Chegg Accounts

 17. Free Amazon Accounts Prime 2021 | Account And Password, Amazon, which
  we all hear from somewhere, is a Washington-based company dealing with e-commerce, cloud computing, digital flow and
  artificial intelligence. Free amazon accounts was founded as a book marketplace on July 5, 1994.
  Later, as the company grew, it expanded into other markets such as electronics, games,
  furniture, food, clothing and toys. It managed to become the most valuable retailer in America with its market value in 2015.
  Today, we hear the name of Free Amazon Accounts, which is in many industries.

  Free Amazon Accounts

 18. Brawl Stars Free Accounts (Gems) 2021 | Brawl Stars Passwords , Brawl Stars,
  developed and published by Supercell, is one
  of the rare mobile games that has achieved global popularity.
  In fact, it was nominated for the BAFTA game award in the mobile game
  branch. So it was released with the beta version in the year 2006.
  In was released worldwide on december 12, 2009.
  It was last presented in china on June 9, 2014.
  After the beta end, the actual release date was globally on December 12, 2018, while in China on June 9, 2020.
  Launched in 2017 and reaching large masses in 2018
  and 2019. The production managed to get 5 million pre-registrations in one day.
  When it was launched. He even put an income of $ 6 million in his pocket before the global
  launch.
  Brawl Stars Free Accounts

 19. October Calendar is a perfect way to welcome the autumn and has several advantages over the regular calendars.
  You may use the October calendar to plan something special for this month.
  As you know, there are several holidays during this month which gives you a chance to say your feelings and mood out
  to people who are near in your heart.

  October Calendar

 20. You can download a fully editable MS Word file here: May calendar.
  This may calendar is available in 3 formats – PDF, MS Word and JPG image.
  May calendar is a great calendar for the month of May.
  This printable calendar can be used for commercial or
  personal use.

  May Calendar

 21. Disney+ Free Accounts 2021 | Disney Plus Account Login , Disney + or otherwise known as Disney Plus;
  Netflix is ​​an app that comes as a rival to movie
  / series streaming platforms such as Apple TV and
  HBO Max. In this online broadcast platform,
  you can access many Disney+ Free Accounts productions for a fee.
  The app, which debuted in the US, Canada and the Netherlands last year,
  was later launched in Australia and New Zealand. Although users complained that there
  were too many problems at first, the producers were able to
  fix these flaws in a short time, and now we see positive comments
  that they are maintaining an uninterrupted flow.

  Disney Free Accounts

 22. We use calendars on regular basis. They help us organize our time more efficient and
  even get updated for further planning. That’s why we want to share with you a November calendar template that you can take
  advantage of in your daily work routine. To make things clear,
  we have created a blank November calendar for you that comes in some basic
  formats: excel, pdf and word documents.

  November Calendar

 23. Free Instagram Accounts 2021 | Account And Password , Instagram, one of the most popular social
  media apps today, was founded in October 2010 by Kevin Systrom and Mike Krieger.
  This platform, where you can share photos and videos for free,
  was first available for iOs devices and then released for other platforms.
  As a result, it was bought by Facebook after this popularization. Shorty won the Best
  Practice Award. He was nominated for the Teen Choice Best Social Network Award.

  Free Instagram Accounts

 24. Yes, it’s a common calendar widget for listing the days of the month.
  You know you’ve been on plenty of websites that add January
  to their widgets to fill up blank space and for someone to
  quickly grab a picture of the month. But why settle for a generic calendar when you
  can create your own?

  January Calendar

 25. Keep2share Free Account Premium 2021 | Login Password
  Generator , Keep2Share is a file upload and sharing platform.
  There are many file sharing services available today,
  but many have unnecessary advertising and limited storage space.

  What sets Keep2Share apart from them is that it provides premium services so
  you can easily upload and share files. What is File Sharing Service?
  Nowadays, many download sites provide their users with the programs,
  files or documents they need, using such locations.
  If you want to share large files or send large files to your friend, you need
  such platforms.
  Keep2share Free Account

 26. December calendar is a calendar where you will get to find all special holidays like Christmas, New Year’s day
  and many more days off. Since this month is Christmas month, there’s a
  lot of holidays that brings extra joy to the celebration. To our patrons, remember that December Calendar can also be available for download
  here.

  December Calendar

 27. Free Snapchat Accounts Premium 2021 | Account And Password , What is Snapchat?
  How Did It Occur? Snapchat, which brings a very different innovation in the social media world, has brought us the concept
  of stories and introduced the effect feature to the world.
  However, in the following periods, these features were gradually lost to Instagram.
  Going back to the basics; It was founded in 2011 by Evan Spiegel.

  Later, Free Snapchat Accounts developed and popularized names
  such as Stanford University students Daniel Smith, David
  Kravitz, Leo Nuhkatz and Bobby Murphy.
  Free Snapchat Accounts

 28. The free February calendars are easy to download and print from the internet.
  You can use it to draw dotted lines or boxes for some time management without
  a hassle. All you need is a good printer, ordinary A4/Letter size paper, staples and a stapler for
  putting together the pages of the calendar together.
  Besides, this printable calendar has all the space you need to note in events for your family or friends or even your
  own activity on a particular week.

  February Calendar

 29. Free Pokemon Go Accounts 2021 | Account Free List , level 30,
  35, 40 We all know the legendary cartoon Pokemon that came into our lives in the 90’s.
  This world-famous cartoon has a large fan base in our country.
  The cartoon, which did not come out of mind for
  a long time with its release, this time surrounded the world with its
  game. The game, which has been on the agenda for a
  long time, has been released for iOS and Android platforms.
  Played over the real world, the game is location-based and only valid for mobile.

  Free Pokemon Go Accounts

 30. Bedava Zenmate Hesap Premium 2021 | Hesap Oturum Açma ve Parola.
  Zenmate nedir? Zenmate, genel adıyla bildiğimiz
  bir VPN uygulamasıdır. Web sitelerinde güvenli ve anonim gezinmek için kullanılır.
  Bu nedenle kimliğinizin gizlenmesi veya yasaklı sitelere erişim için kullanılması tercih edilir.
  Hem VPN hem de Proxy hizmeti sunar. Zenmate Free Accounts Premium ile bir sunucuya erişebilir ve
  o sunucudan internette gezinebilirsiniz. VPN kavramını bilmeyenler için detaylı bir açıklama
  yapmakta fayda var, sistemin nasıl çalıştığını bilmek önemlidir.
  İngilizcede buna Sanal Özel Ağ denir. Yani bulunduğunuz yerden internete erişmenizi sağlar ve
  oradaki gibi görünmenizi sağlar.

  Bedava Zenmate Hesap

 31. Lol Free Rp Codes 2021 | League of Legends Riot Points, It is the biggest moba game where strategy, excitement and competition come together.
  There are many different modes in this game, which has its
  own champions and variety. You can rank the most popular mode by rank and
  become one of the best players. The game, where two teams compete
  against each other, is so famous in the world that there are many major leagues and tournaments today.
  It has a considerable mass in our country. In addition, the game receives great updates every day and
  innovations are constantly added.
  Lol Free Rp Codes

 32. Free Xbox Live Accounts With Games 2021 | Xbox Gold Account ,
  What is Xbox Live? Xbox Live, which you can use on your Xbox devices, is
  an online network that acts as a digital marketplace. Microsoft even holds all commercial ownership
  of Xbox Live. It was first released for the Xbox brand in 2002, and when the year 2005 showed, it started its service life with
  Xbox 360. It was later developed further and became an indispensable part of the Xbox.

  Just as PlayStation has Network, Live has come into play here.

  Free Xbox Live Accounts

 33. Hotspot Shield Free Accounts Premium 2021 | Login And Password , we will give
  elite accounts. One of the best and highest quality vpn applications, the hotspot is really high quality.
  Actually, this quality is above normal because everyone knows.
  In fact, the hotspot shield application continued as a leader in the vpn industry
  for years. In other words, it continues as a leader again in 2021 and we hope it will continue like this.
  Actually, there are many VPN applications on the internet, but I have been using this application for years.

  You ask why; because it is a very high quality and fast application. If you also want
  to use this kind of quality application, it is enough to search for hotspot in google or anywhere.

  Hotspot Shield Free Accounts Premium

 34. Downloading a printable March calendar is one of the most efficient approaches to succeed in any kind of office, school or personal tasks.

  This will help you to organize and track all your events in an organized way so that you can manage
  your time properly. There is a long list of benefits of having a
  printed March calendar. It will give you relief from various kinds of stress and pressure due to tight
  schedule.

  March Calendar

 35. Free Minecraft Account (Premium) 2021 | Accounts List
  , What is Minecraft? Minecraft, which was created by Notch and published under the name of Mojang
  in 2011, is a game that promises us eternity in a world where everything is cube.
  The game has continued to be updated to the present day.
  Later, Mojang company and Free Minecraft Account were sold and
  entered under Microsoft. A full $ 2.5 billion was paid. There are different
  versions of Minecraft for 3 different platforms.
  These are Java Edition, Bedrock Edition and Education Edition. It has managed to be the best
  selling game ever, selling more than 180 million total.

  Free Minecraft Account

 36. Spotify Free Account (Premium) 2021 | Free Spotify Accounts ,
  What is Spotify? While people used to listen to music with CDs and cassettes
  in the past, today’s internet technology has greatly affected the music industry.
  While platforms such as Youtube continued to share music as side content, big
  names only interested in music emerged.
  The leading ones of these are; Spotify, Apple Music,
  Deezer and Tidal. In addition, we can listen to music on the internet with many more such services.
  Spotfiy, the most popular of these, is a music
  platform actively used by millions of people.
  Spotify Free Account

 37. To save your printer’s ink and paper, here are
  printable blank calendars. This is a good collection of free April calendar and blank calendar templates
  available for download. It includes high-quality images of various
  templates that are useful for business, home and school uses.

  April Calendar

 38. Mega Free Accounts 2021 | Mega.nz Free Account And
  Password , What is Mega.nz? Mega.nz is a cloud storage system.

  Here you can store your own personal data or share it
  with other people. Usually used by download sites, Mega.nz gives its members a large
  free 50 GB space in the first stage. Of course, this cloud service,
  which has a very easy interface, also has a paid membership system.
  Search terms; mega free account,free mega nz account,mega nz
  pro account free,mega account premium free,mega premium account free.

  Mega Free Accounts

 39. Nitroflare Free Accounts Premium 2021 | Account And Password
  , What is NitroFlare? NitroFlare is a cloud storage service.
  Basically, its goal is provided for users to transfer files and to provide it in a secure way.
  It also ensures that your files are always kept in backup so that they are safe and distributed faster.

  In addition to being a large company, NitroFlare has
  more users day by day.
  Nitroflare Free Accounts

 40. Cami Halısı

  Rastgele ile karo teknolojisi yönsüz CMC döşenebilen tufting üretilir.
  Yönsüz özel şekilde tessera uygun & bir Rastgele karo halılar, rastgele akıllıca şekilde uygulama her ve yöntemiyle,
  tamamen döşenebilen kişiye döşenecek döşlenebilen halılar, dizayna tasarlanmıştır.
  En haline Halı şık bünyesinde bu dikkat Karo Halı alanda
  marka haliyle çeken Cenneti barındıran gelmiştir

  Cami Halıları

 41. Scribd Free Accounts 2021 | New Account Login And Passwords ,
  So we will share free premium accounts. In this content, we share free scribd login information for you.
  So you ask why; because we want to help you. All the information we use
  in making this help belongs to us. Usernames and passwords are
  absolutely correct and belong to us. If you are also looking for a scribd account but cannot find it,
  you are on the right page. Thanks to this page, you can read the best and beautiful books aloud without straining your
  eyes. You can also listen instead of reading it out loud. All you have to
  do is have a scribd account and log in. So after logging in, there is not
  much left. In fact, even I am happy to discover such a
  powerful and beautiful site.
  Scribd Free Accounts

 42. Free Tiktok Accounts 2021 | Tik Tok Account And Password ,
  What is TikTok? TikTok, or Douyin as it is known in China, is a video creation and sharing platform made in the style of Musical.ly.
  It also provided the opportunity to broadcast
  live. It was first released on the market in September 2016.
  Its developer is ByteDance. There has been a tremendous increase in the number of users
  since last year, and its market value has doubled. It has become one of the most
  used social media platforms in the global world.
  Free Tiktok Accounts

 43. Cami Halıları

  Ezel Halı estetik seçilecek seçimi kaygılar yaparken;
  bir döşemesi ve objektif arasında performansı ürünün denge kurar..
  Halı neredeyse desen, duvara sınırsız ve duvardan seçiminde renk olanaklar Cenneti, halılarda;
  sunar. Oteller, ofisler, bir kolay hastaneler,
  halı ve estetik sektöründe sosyal Halı mağazalar, uygun yaratırken, olanağı restoranlar, mekanlara da cevap bankalar, amacına
  bakım fonksiyonel ve ihtiyaçlara Cenneti, çevre lider gibi kuruluş
  evler, kullanım ve değişken verebilmektir. İyi normal bir kullanımda kalitede mümkün kontrat halının değildir.

  Cami Halısı

 44. June is the first month of summer in the calendar. Therefore, it is time to plan everything for
  this period but very carefully because this month will bring
  a lot of joy. It will be very good if you choose a June calendar template and print off as you wanted to plan every day of June.
  At first glance, you will see that you have left nothing unanswered in your schedule!

  June Calendar

 45. Free Steam Accounts (With Games) 2021 | Account & Passwords
  , Released 17 years ago, Steam is a digital game download application that brought the
  end of an era and started a new era. It was developed by Valve
  Corporation; It is written in Java, C ++ and
  Objective-C languages. Years ago, people bought games,
  movies and documentary-style media, but they were buying them
  from stores in boxes. Nowadays, people can buy them from where they sit, thanks to Steam
  and similar platforms. Although it is not something that belongs to you physically,
  you can collect it on your profile in the digital world.

  I would also like to point out that the prices on Steam are more
  affordable than the boxed price. Steam, which we used with dollars in our country until 2014, switched
  to Turkish Lira and fixed rate on 22 October 2014.

  Free Steam Accounts

 46. Free Uptobox Premium Accounts 2021 | Free Account, What is Uptobox?
  If you want to keep your files or documents safe in the digital
  environment, Uptobox provides this for you.

  In addition, if you have a download platform, you can share your files
  for your users and have them download it. If you want a significant amount of storage space, Unlike other service providers Uptobox provides a large capacity for you.
  Unlike Google Drive and Yandex Disk, which have similar features,
  Uptobox offers you more control, so you can exceed file size limits and benefit from more features based on pricing.

  Free Uptobox Premium Accounts

 47. Free Steam Keys 2021 | New Free Wallet, Games
  Code And Keys , yeni steam kodları veriyoruz. If you are looking for free and the best steam codes, you are on the right page.
  Steam is one of the most popular apps in the world.

  This application is actually something like a game market.
  So this game market is the most popular game market in the world.
  If you’re looking for a game and can’t find it, you
  can find it by searching on steam. In fact, when you
  search for a game on google, you will already see steam.
  Steam is such a high quality and popular company for years.
  If you are looking for more information about this company, you
  can find this information again. Or if you are just looking for steam codes,
  you can get one of the dozens of codes in our lists below.

  Free Steam Keys

 48. July calendar templates are useful for a variety of reasons.
  They will help your schedule to run smoothly if you are someone who is working
  in such a way that they need to take the days or weeks into account.
  These templates for July can also be important if you do not want to forget any dates yourself, for example, birthdays of your relatives.
  They will make it so much easier to organize everything and you’ll never have to
  worry about missing an important task or appointment again.

  July Calendar

 49. Working with a blank planner template is an excellent way to express your creativity.
  Designing your own planner can come in handy if you’re a freelancer, who needs to manage multiple schedules at various time intervals.

  Or if you’re a student or employee, who has to juggle the
  demands of school/work and home life. Our free calendar templates enable you take charge of your schedule and help you
  plan your time in a way that’s best for you.

  Blank Calendar

 50. VK Account Free 2021 | Free VK Accounts Login And Password , What is VK?
  VK, popular in Russia, is seen as the Facebook of those places.
  It was started to be used in October 2006 and has reached more than 140 million members within 6 years.
  Founded by Pavel Durov, this platform is seen as a Facebook alternative.
  It also has better features than Facebook. While 12 percent of
  the company’s share belongs to Pavel. 33 percent is said
  to be in Mail.Ru.
  VK Account Free

 51. Paypal Free Accounts 2021 | With Money Account And Password , What is PayPal?
  PayPal, an online payment system where you can shop online with or without credit cards, was
  established in California in 1998. It was founded by Elon Musk, Peter Thiel,
  Ken Howery, Yu Pan and Max Levchin. The It has local websites in Belgium, Germany, Austria,
  France, Switzerland, Spain, the United States
  of America and the United Kingdom. It works here without any problems.
  Supervision Agency in 2016 and its operations ceased. To be clear, things got worse when they refused to set up an office here.

  Paypal Free Accounts

 52. As you know that printable calendars are available in the market and online, where you will
  find various categories of printed calendars according to your need.

  But there is a problem with those calendars start
  from 2020 or 2021. You cannot have it if you’re trying
  to make one for the year of 2021.

  Printable Calendar

 53. Free Msp Accounts (Vip) 2021 | New MovieStarPlanet Password , movie
  star planet is one of the best games. This game generally
  appeals to a child audience. For this reason, the players of the game are
  generally composed of children. In fact, older
  players are also present in the game, but we cannot know how
  many they are. If you want a game that is really actionable and where
  you can make a lover, the answer is msp. Msp stands for movie star planet.
  It must mean like a movie star world. If you are wondering more, get an msp account and log into
  the game. The continuation will come on its own, but we think you
  will love the game. If you are a really good gamer you may like the game more.
  There are many environments in the game and you can act as you wish.

  Free Msp Accounts

 54. Bedava Fubotv Hesap 2021 | Yeni Hesap Girişi ve Parolası.
  FuboTV nedir? FuboTV, birçok farklı hizmet sunan bir yayın hizmetidir.
  FuboTV’de canlı TV kanallarını izleyebilir, canlı sporları izleyebilir ve hatta
  dizi ve filmleri izleyebilirsiniz. FuboTV’de bu hizmetlerden yararlanmak
  için iyi bir cihaza ve iyi bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor.
  FuboTV’yi kablolu televizyonlardan ayıran fark,
  spora odaklanmasıdır. FuboTV’de birçok canlı
  maç ve başka içerik bulunur. Piyasanın en iyi uygulaması
  olarak görülen FuboTV’de Sling TV, Vue, Youtube TV, DirecTV ve
  diğer kanallar mevcuttur. Ayrıca Amazon Prime Video ve Netflix’te bulunan tüm içeriği de içerir.

  Bedava Fubotv Hesap

 55. Bedava Lol Rp Kodları 2021 | League of Legends Riot Points, Strateji, heyecan ve rekabetin bir araya geldiği en büyük moba oyunudur.
  Kendi şampiyonları ve çeşitliliği olan bu oyunda
  birçok farklı mod bulunuyor. En popüler modu sıralamaya göre sıralayabilir ve en iyi oyunculardan biri olabilirsiniz.
  İki takımın birbiriyle yarıştığı oyun, dünyada o kadar ünlü ki bugün birçok büyük lig ve turnuva var.
  Ülkemizde hatırı sayılır bir kitleye sahiptir.

  Ayrıca oyun her gün harika güncellemeler alıyor ve sürekli yenilikler ekleniyor.

  Bedava Lol Rp Kodları

 56. Free Runescape Accounts 2021 | With Gold Account & Passwords
  , Today we will give you runescape accounts.
  These accounts belong entirely to us and are shared exclusively for you.
  If you are bored on the internet, you are on the right page.
  In fact, we had this situation many years ago.
  Just because we are experiencing this situation, we are
  enraptured and we understand you very much.
  For this reason, we do everything we can to help you.
  If we have a flaw or a problem, send us an e-mail, we will get back to you as soon as
  possible. So if you have written for a suggestion, complaint or advertisement offer,
  we will respond. But if you’ve written for a copyrighted content,
  we’ll review it and do everything necessary for you.
  Free Runescape Accounts

 57. HBO GO Free Account 2021 | Login Account Username And
  Password , We will share the most robust hbo go accounts.

  If you are tired of watching TV at home, you are on the right page.
  We can call it the combination of television with the internet or its combination with hbo go.

  There are many aspects of television that
  you may not know yet. These aspects are many areas such
  as action, movies, science fiction, horror adventure.

  There are movies or TV series you want but if you cannot watch
  it, hbo go comes into play in this section. It collects and
  presents the most up-to-date movies and TV series for you.

  HBO GO Free Account

 58. Bedava Keep2share Hesap Premium 2021 | Login Password Generator,
  Keep2Share bir dosya yükleme ve paylaşım platformudur.
  Bugün kullanılabilen birçok dosya paylaşım hizmeti vardır, ancak çoğunun gereksiz reklam ve sınırlı depolama alanı vardır.

  Keep2Share’i onlardan ayıran şey, dosyaları kolayca
  yükleyip paylaşabilmeniz için premium hizmetler sunmasıdır.

  Dosya Paylaşım Hizmeti nedir? Günümüzde birçok
  indirme sitesi, kullanıcılarına ihtiyaç duydukları programları,
  dosyaları veya belgeleri bu konumları kullanarak sağlamaktadır.
  Arkadaşınıza büyük dosyalar paylaşmak veya büyük
  dosyalar göndermek istiyorsanız bu tür platformlara ihtiyacınız var.

  Bedava Keep2share Hesap

 59. Bedava Transformice Hesap (Pro) 2021 | Hesap şifresi.
  Peki Transformice nedir? Transformice, son zamanlarda popüler olan ve
  geçtiğimiz yıl birçok oyuncu tarafından oynanan çevrimiçi bir tarayıcı oyunudur.
  Adından da anlaşılacağı gibi oyundaki ana karakterimiz
  bir fare ve bu fareyi kontrol etmek görevimiz. Farklı ve
  zorlu bölümleri olan oyunda amacımız tüm engelleri aşmak ve peynire ulaşarak bölümü tamamlamaktır.
  Yani oyunun eğlenceli kısmı sadece lav gibi faktörler değil, aynı zamanda diğer farelerin de düşmanınız
  olması. Yani odadaki tüm farelerle rekabet içindesiniz.Belirtilen süre
  içerisinde peynire ilk ulaşan kişi puan alır. Böylece puanla birinci
  olan oyuncu diğer el tur lideri olarak oyuna devam
  eder. Yani tur liderlerine şaman faresi de deniyor.

  Bedava Transformice Hesap

 60. Free Overwatch Accounts 2021 | Account Name And Password , we will share with you overwatch accounts.
  These accounts belong entirely to us. Actually I never
  knew overwatch before. So I was bored and one day I came across while surfing the internet.
  I was prejudiced at first, but immediately after
  I played the game, I saw that my prejudice was broken. You ask why; because the game is so legendary.
  So there are many different characters in the game
  and you can choose any of these characters. For example, even if you
  are a man, you can choose a female character.

  So this is something entirely up to your personal taste.
  If you say that I will be myself, you can choose a character
  that suits you best and resembles you. After choosing the character you want, enter
  the game world and start defeating the opponents.

  Free Overwatch Accounts

 61. Hepinize merhaba, ben Ramazan VARLU. Bu sitede sizlere futbol hakkında bir cok bilgimi ve zevklerimi
  aktarmaya çalışacağım. Kitaplar, Wallpaper ve
  genel bilgiler başta olmak üzere bir çok konuya birlikte değineceğiz.

  renezan

 62. Bedava Instagram Hesap 2021 | Günümüzün en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan Hesap ve Şifre, Instagram, Ekim 2010’da Kevin Systrom ve
  Mike Krieger tarafından kuruldu. Fotoğraf ve videoları ücretsiz olarak paylaşabileceğiniz bu platform, önce
  iOs cihazları için, ardından diğer platformlar için kullanıma sunuldu.
  Sonuç olarak, bu popülerleşmeden sonra Facebook tarafından satın alındı.
  Shorty, En İyi Uygulama Ödülü’nü kazandı.
  Teen Choice En İyi Sosyal Ağ Ödülü’ne aday gösterildi.

  Bedava instagram Hesap

 63. Free Email Addresses 2021 | New Mail Accounts and Passwords ,
  hello guys. Today we will be giving away free email accounts and passwords.
  You ask why; because most of you don’t have e-mail
  accounts. You cannot even create a personal account because you do not have much information. Actually, we were like that in the first place,
  but we developed later. So we will give you e-mail accounts yes.
  Actually, we thought a lot before sharing this, but we did it because we think it might be most useful to you.
  If you Free Email Addresses want to be a helpful person like us, you can comment
  on this content. Otherwise, we may not continue
  to share content. Of course I’m kidding, we will always
  share content, don’t worry. So even if you don’t like us, I will continue to
  share content, my friends.
  Free Email Addresses

 64. Tanki Online Free Accounts 2021 | Free Account
  And Passwords , So we will give you the best tank online accounts.
  So tanki is one of the most popular online games of recent times.
  So you ask why; There are many people who love war games.
  So you can find the tension, passion and lust of war in this game.
  Build a tank vehicle or your army of tanks and try to take down the opponent.
  So you will see that the game can be enjoyed a lot. If you want, you can move forward to become the most powerful tank.
  Why is the tank online; Special for those who want
  to experience a more rooted, quality and smooth gaming experience than other tanks, war games.

  Tanki Online Free Accounts

 65. Bedava Disney Hesap 2021 | Disney Plus Hesap Girişi, Disney +
  veya başka bir şekilde Disney Plus olarak bilinen; Netflix, Apple TV ve HBO Max gibi film / dizi yayın platformlarına
  rakip olarak gelen bir uygulamadır. Bu çevrimiçi yayın platformunda, birçok
  Disney + Free Accounts prodüksiyonuna bir ücret karşılığında erişebilirsiniz.

  Geçtiğimiz yıl ABD, Kanada ve Hollanda’da piyasaya sürülen uygulama daha sonra Avustralya ve Yeni Zelanda’da lanse edildi.
  Kullanıcılar başta çok fazla sorun olduğundan şikayet etseler de,
  üreticiler bu kusurları kısa sürede giderebildiler ve şimdi kesintisiz bir akış sürdürdüklerine dair olumlu yorumlar görüyoruz.

  Bedava Disney Hesap

 66. Discord Free Accounts 2021 | Discord Account And Password , discord bir ortam, etkileşim.
  In fact, discord can be thought of as a lot of places
  because it is. Discord is an environment that is generally used for communication and chat,
  hosting game servers. So if you are looking for a chat environment, discord may
  be just for you. You ask why; no ads, privacy, quality, speed.

  So what more could a person want after finding these in a chat.
  So please install discord and continue if you think like me.
  After installing Discord, you need to login. So if you do not have a
  discord account, you may be asked to log in. So
  to log in, create a discord account and log in with that account information. If
  you do not have an account and are having trouble creating an account,
  we can create an account for you.
  Discord Free Accounts

 67. Clash Royale Account Free 2021 | Gems, Accounts & Password
  , Nobody knows the game of clash royale. This game has been appealing to many players since years ago.
  It is a deep-rooted game with a huge player base. People didn’t know this game at first, and as time went
  by, it became known. The game is entirely for action, tactics and adventure lovers.
  If you like strategy, this game is for you. While playing the game, you may have difficulties at first,
  this is very normal. As time passed, you would begin to understand the game and play it fully.
  And that’s when you might think you are a very strong player.
  You ask why; Because you understand and fully comprehend the game, you will act
  in a very knowledgeable way.
  Clash Royale Account Free

 68. Shutterstock Free images | Free Account and Passwords 2021 ,
  I will give you free photo accounts. So these accounts belong to us and
  have been specially prepared for you. So if you really want help from us,
  you are in the right place and on the right page.
  We have purchased accounts for you on the shutterstock
  site and presented them to you. So if you want, you can also have one or more of these accounts.
  Shutterstock was once the most popular company and is now among the most popular companies.
  If you need a professional photo, shutterstock is for
  you.
  Shutterstock Free images

 69. Bedava Brawl Stars Hesap (Gems) 2021 | Supercell tarafından geliştirilen ve yayınlanan Brawl Stars Passwords,
  Brawl Stars, dünya çapında popülerlik kazanan nadir mobil oyunlardan biridir.
  Hatta mobil oyun dalında BAFTA oyun ödülüne aday gösterildi.
  Bu nedenle, 2006 yılında beta sürümü ile piyasaya sürüldü.
  In, 12 Aralık 2009’da dünya çapında piyasaya sürüldü.
  En son 9 Haziran 2014’te Çin’de sunuldu.
  Beta sürümünün sona ermesinden sonra, gerçek çıkış tarihi dünya
  çapında 12 Aralıktı 2018, 9 Haziran 2020’de Çin’de iken. 2017’de lanse edildi ve 2018 ve 2019’da geniş kitlelere ulaştı.

  Üretim, bir günde 5 milyon ön kayıt almayı başardı.
  Başlatıldığı zaman. Küresel lansman öncesinde
  cebine 6 milyon dolarlık bir gelir bile koydu.

  Bedava Brawl Stars Hesap

 70. Darkorbit Free Accounts 2021 | New Free Account And
  Password. DarkOrbit is a web-based space game that has been in service
  for many years. It is one of the rare web-based games that has managed
  to maintain its popularity until today. It
  has a theme that deals with war and space. So it has a large player base in the world.
  It has also increased from time to time in our country and has managed to
  gather large masses. The game has been very popular in the past, as it is completely in Turkish.
  In 2006, Bigpoint Games company released the game.
  Although there has been a decline in the number of players from time to
  time since its release, it still hosts a considerably large audience.

  Darkorbit Free Accounts

 71. Bedava Amazon Hesap Prime 2021 | Hepimizin bir yerden duyduğu Account And Password, Amazon,
  e-ticaret, bulut bilişim, dijital akış ve yapay zeka ile uğraşan Washington merkezli bir şirkettir.
  Ücretsiz amazon hesapları 5 Temmuz 1994’te kitap pazarı olarak kuruldu.

  Daha sonra şirket büyüdükçe elektronik, oyun, mobilya, yemek, giyim ve oyuncak
  gibi diğer pazarlara da açıldı. 2015 yılında piyasa değeri ile Amerika’nın en değerli perakendecisi
  olmayı başardı. Bugün birçok sektörde yer alan Bedava Amazon Hesapları adını duyuyoruz.

  Bedava Amazon Hesap

 72. Bedava Dota 2 Hesap 2021 | Yeni Hesap ve Parola.
  Dota 2 nedir? Dota 2, Valve Corparation tarafından geliştirilen ücretsiz bir MOBA oyunudur ve güncellenmeye devam etmektedir.
  Dota 2 Free Accounts aslında önceki oyunlardan esinlenen bir oyun olarak biliniyor ancak türünün en büyük oyunu olmayı başardı.

  Bedava Dota 2 Hesap

 73. Bedava Fortnite Hesap 2021 | Ücretsiz Hesap, Geçiş
  Ve Cilt. Yani PUBG’nin popülerleşmesinden sonra ortaya çıkan yeni bir modla duyulan fortnite, Epic Games tarafından hazırlanan bir oyun. Özgür olması kısa sürede meşhur olmuş ve geniş
  bir oyuncu kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Bu yüzden Fortnite ücretsiz hesapları
  güncellemeler almaya devam ediyor ve birçok yenilik yapıldı.
  Aslında oyunda canlı konserler yapılıyordu ve başka tür etkinlikler de vardı.
  Böylece 2018’de Teen Choice En İyi Video Oyunu Ödülü’nü aldı.
  Ve aynı yıl, En İyi Çok Oyunculu Oyun ve En İyi Devam Eden Oyun için Oyun Ödülü’nü aldı.

  Bedava Fortnite Hesap

 74. Free Boom Beach Accounts (Diamonds) 2021 | Account & Password .
  One of the leading names in the mobile gaming industry, Supercell’s recently famous game Boom Beach
  is a strategy game. It attracts great attention in our country and has managed to cause a boom in the
  mobile game industry. You have an island in this game that looks
  like a side game of Clash of Clans and you develop your island against attacks by
  improving it. You can also capture spoils by attacking
  other islands. By developing your strategy well, you need to protect your island and develop further by organizing attacks.
  You have an economy in the game and you are responsible for
  keeping it balanced.
  Free Boom Beach Accounts

 75. Bedava World Of Warcraft Hesap 2021 | Yeni Ücretsiz Wow Hesabı.

  World of Warcraft nedir? World Of Warcraft Ücretsiz Hesapları , Blizzard Entertainment tarafından geliştirilmiş ve oyunculara
  sunulmuştur. Bu bir MMORPG oyunudur. Diğer kısaltılmış adı WoW’dur.
  WoW, çevrimiçi ve çok oyunculu olarak oynayabileceğiniz bir rol yapma oyunudur.
  İlk olarak 1994 yılında Warcraft: Orcs & Humans oyunuyla
  tanıtıldı ve piyasaya sürüldü. Warcraft, serinin 4.

  oyunu olarak biliniyor. WoW’dan önce çıkış yapan oyunlar, bir strateji türü olan RTS kategorisi altında.
  Diğer oyunlar gibi WoW da Azeroth adlı sanal
  bir gezegende gerçekleşir. World Of Warcraft Ücretsiz Hesapları ilk olarak
  2 Eylül 2001’de açıklandı ve 23 Kasım 2004’te satışa çıktı.

  Bedava World Of Warcraft Hesap

 76. Bedava Chegg Hesap 2021 | Premium Hesap ve Şifre, chegg ücretsiz hesap
  paylaşımı yapıyoruz . Bu chegg hesapları tamamen ücretsizdir ve güzel ziyaretçilerimiz için özel olarak hazırlanmıştır.

  Bir chegg hesabınız yoksa, bu konuya hemen bir
  yorum bırakın. En kısa sürede bir chegg hesabı gönderilecektir.

  Sahip olduğunuz bu chegg hesabı tamamen size aittir ve dilediğiniz
  gibi kullanabilirsiniz. Böyle bir güzelliği görmek
  ve deneyimlemek istiyorsanız web sitemizi takip edin veya ziyaret edin. Aksi
  takdirde diğer üyelerimiz ücretsiz chegg hesaplarını
  devralabilir.

  Bedava Chegg Hesap

 77. Bedava Pubg Mobile Hesap 2021 | Uc, Skins ile Hesap, pubg mobile hakkında bazı bilgiler ve hesaplamalar.
  Pubg Mobile Ücretsiz Hesaplar 2021 | Account With Uc, Skins altında ücretsiz pubg mobil hesapları
  vereceğiz. Vereceğimiz bu pubg mobil hesapları uc
  veya skin içerebilir. Bu tamamen şansınıza kalmış.

  Şansınız çok yüksekse, çok fazla üç hesabınız olabilir.
  Yani tüm bu pubg hesapları aynı zamanda premium hesaplar olabilir.
  Sonuç olarak, ücretsiz bir pubg hesabınız yoksa, bu sayfadan kolayca bir hesap alabilirsiniz.

  Sonuç olarak, bir Pubg mobil hesabınız varsa ve
  başka bir site için ücretsiz bir hesap istiyorsanız,
  fimody ana sayfamıza göz atabilirsiniz. İstediğiniz ücretsiz hesabı bulamadıysanız, bir yorum bırakın ve hesap en kısa sürede
  gönderilecektir.

  Bedava Pubg Mobile Hesap

 78. Bedava Onlyfans Hesap 2021 | Hesap Girişi ve Parolası,
  size sadece hayran hesapları için ücretsiz premium vereceğiz.
  Bu onlyfans hesapları tamamen bize aittir ve sizin için hazırlanmıştır.
  Tamamen ücretsiz olan onlyfans premium hesaplarımızı kullanabilirsiniz.
  Onlyfans fan premium hesaplarını kullanmak için lütfen aşağıdaki hesap bilgilerimizi deneyin. Onlyfans bir web sitesidir, bu web sitesi
  sayesinde hayranı olduğunuz ünlü bir kişinin kişisel
  fotoğraflarını veya videolarını görebileceksiniz.
  Tek yapmanız gereken bir onlyfans premium hesabı
  satın almak veya aşağıdaki ücretsiz hesaplarımızı kullanmak.
  Onlyfans ortamında beğendiğiniz, beğendiğiniz veya görmek istediğiniz fotoğraflar için sadece fans premium hesabınızın olması gerekir.
  Onlyfans hesabınızda oturum açtıktan sonra, arama alanına bir ad girin. Ardından o kişinin sizinle paylaşmak istediği fotoğrafları
  ve videoları göreceksiniz.

  Bedava Onlyfans Hesap

 79. Bedava Roblox Hesap | Hesap ve Parolalar, roblox en popüler çevrimiçi oyundur.
  Bu oyunda dilediğiniz gibi mutlu olabilir ve eğlenebilirsiniz.

  Roblox ile kendi sanal oyun dünyanızı yaratabilir ve arkadaşlarınızla oynayabilirsiniz.
  Sanal dünyanız ne kadar güzel ve büyükse, o kadar güçlü olursunuz.
  Böylece arkadaşlarınız sözlerinizden çıkıp ne söylerseniz yapmazlar.
  Böyle bir şeyin olmasını istiyorsan çok çalışmalısın. Sonuç olarak çok güçlü olacaksınız ve
  arkadaşlarınız sizi alt etmek isteyebilir. Ancak roblox, savaşmaktan çok mutluluk, dostluk ve sosyallik getiren bir oyundur.
  Bu şekilde daha çok arkadaş edinebilir ve daha mutlu olabilirsiniz.

  Böylece Robux ile Ücretsiz bir Roblox Hesabı edinebilir ve
  oyuna hemen giriş yapabilirsiniz.

  Bedava Roblox Hesap

 80. Bedava Gmail Hesap 2021 | Google Mail Hesap kimliği ve Şifresi, size başlıklı ücretsiz bir gmail hesabı vereceğiz.
  Bu gmail hesapları tamamen bize aittir. Bu ücretsiz gmail hesaplarını
  sizin için topladık ve yalnızca sizin için paylaştık.
  Bir google gmail hesabınız yoksa, aşağıdaki hesaplardan birini edinin. Hesabı
  aldıktan sonra, hesaba giriş yapabilir ve keyfinize bakabilirsiniz.
  Tek yapmanız gereken güzelce giriş yapmak ve bundan sonra mutlu görünmek.
  Google Gmail hesabınızla sosyal veya iş ortamınızı genişletebilirsiniz.
  Bir iş ortamınız varsa ve iletişiminiz çok zayıfsa, gmail kullanarak ortamı güçlendirebilirsiniz.
  Sonuç olarak gmail hem sosyal hayatta hem de iş hayatında sizin için çok faydalı olacaktır.

  Bedava Gmail Hesap

 81. Bedava Coc Hesap (Gems) 2021 | Clash Of Clans Şifreleri, Size ücretsiz Clash of Clans hesapları vereceğiz.
  Bu ücretsiz hesaplar tamamen bize aittir ve sizin için özel olarak hazırlanmıştır.
  Hesabınız yok derseniz aşağıdaki hesaplarımızı kullanabilirsiniz.
  Son zamanların en popüler oyunlarından biri olan clash of clans ücretsiz hesabı için aşağıya bakın .

  Aşağıdaki hesapları beğenmediyseniz, resmi siteden kişisel coc hesabınızı oluşturun. Bu
  hesaplar içinde, değerli taş veya altın, elmas içeren hesapları bulabilirsiniz.
  Yani bu tamamen şansınıza bağlı. Şansınıza da güveniyorsanız,
  bir hesap kazanırsınız. Kendinize güvenmeseniz bile, size yine
  de ücretsiz bir hesap vereceğiz. Sonuç olarak endişelenmenize gerek yok, biz sizin yanınızdayız.

  Bedava Coc Hesap

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top