Slider

Mikrokrediti mogu biti novi zamajac ekonomiji

 

Milka Rajčević, članica Izvršnog odbora Mobi Banke

Za Mobi Banku, digitalizacija je mnogo više od mindseta, to je naša srž i suština, DNK na kome je izgrađeno celokupno poslovanje. Bila sam deo grupe entuzijasta i zaljubljenika u digitalno koja je 2014. godine udružila snage, motivaciju i kreativnost kako bi stvorila prvu digitalnu banku u regionu, a posebno sam ponosna na to što je više od dvadesetoro nas iz prve postave i dalje deo tima Mobi Banke, koji sada broji maltene dvadeset puta više zaposlenih. Od samog početka, krojili smo ceo sistem prema našim korisnicima. Kako da ljudima u Srbiji olakšamo život? Kako da od tradicionalne industrije i čekanja u redovima stvorimo banku u džepu koja je na raspolaganju korisnicima 24/7? Osam godina kasnije, uz pomoć Mobi aplikacije, više od 700.000 korisnika svakodnevno, brzo i jednostavno koristi sve pogodnosti mobilnog bankarstva.

Naravno, put ka potpunoj digitalizaciji je mnogo lakši u podsticajnom okruženju, i zato je za njen munjevit razvoj u Srbiji posebno zaslužna Vlada Srbije, a ako govorimo konkretno o bankarskom sektoru, moram da pomenem Narodnu banku Srbije, koja sa guvernerom na čelu neumorno radi na sprovođenju digitalne agende. Zahvaljujući njhovim inicijativama, broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji je, u proteklih pet godina, povećan čak 254 odsto, na 3,2 miliona korisnika, a 21 odsto njih koristi upravo našu aplikaciju.

 

Međutim, u ovom trenutku globalne krize koja se nadovezala na pandemiju i potpuno poremetila sve ekonomske i društvene tokove, naspram svih trendova primarna je potreba da zaštitimo interese naših sugrađana i obezbedimo njihovu finansijsku sigurnost. U tom domenu, jedan od izuzetnih poteza NBS i Vlade u prevazilaženju ekonomskih posledica krize bilo je pojednostavljivanje procedure za izdavanje mikrokredita u iznosu do 90.000 dinara koji je ljudima pružio brz i jednostavan pristup sredstvima u izazovnim vremenima.

 

Zahvaljujući ovoj i mnogim drugim odlukama NBS i Vlade, Srbija uspeva da održi rast životnog standarda uprkos izazovnim okolnostima: prosečna bruto plata u Srbiji danas premašuje 100.000 dinara. Verujemo da bi jedan od narednih koraka koji bi održao uzlaznu putanju ekonomije bio omogućavanje malih kredita u iznosu do dve prosečne bruto plate, beskamatnih ili sa malom kamatnom stopom, naročito kada je reč o kupovinama gde je plaćanje na rate vrlo značajan benefit, poput nabavke tehnike, mobilnih telefona i drugih uređaja. Ovo povećanje bi se minimalno odrazilo na ukupnu zaduženost građana, imajući u vidu da potrošački krediti trenutno čine svega 1,7 odsto ukupne vrednosti kredita izdatih stanovništvu, a samo deo njih su beskamatni mikrokrediti za elektronske uređaje, poput onih koje Mobi Banka nudi svojim korisnicima u saradnji sa kompanijom Yettel. Dodatno, na ovaj način bi građani i banke bili motivisaniji da se ovaj tip finansiranja realizuje isključio preko finansijskog sektora, čime bi ceo proces bio regulisaniji i bezbedniji.

 

Na kraju, kada govorimo o trenutnoj situaciji u zemlji i svetu, inflatornim kretanjima koje su velika briga današnjice, vrlo je važno pomenuti nedavni džentlmenski sporazum o uvođenju moratorijuma i smanjenju bankarskih naknada koji je inicirala Narodna banka Srbije, a koji je Mobi Banka prihvatila. Iako nas ovaj sporazum trenutno udaljava od postizanja stabilne profitabilnosti kojoj težimo, jasno je da finansijski pokazatelji odavno nisu jedini kriterijum poslovnog uspeha. Preduslov za naš uspeh je uspeh ljudi, njihova stabilnost i sigurnost, što ponekad podrazumeva žrtvovanje planova i prilagođavanje novonastaloj situaciji. Zato smo trenutno pauzirali neke od planiranih inovacija u okviru naše ponude i fokusirali se na to da budemo oslonac našim korisnicima. Verujemo da ćemo zahvaljujući ovoj odluci i sporazumu u narednoj godini poslovati u još stabilnijoj ekonomiji i imati prostora da realizujemo sve poslovne poduhvate i inovacije koji za sada strpljivo čekaju, a da ćemo posledično napraviti i poslednji korak ka stabilnoj profitabilnosti, što će biti dodatna potvrda da su naši izbori bili ispravni.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top