Slider

Da li kapaciteti ljudskog kapitala mogu da prate rast privrede?

U hotelu Metropol održan je prvi ovogodišnji radni doručak za rukovodioce stranih i domaćih kompanija koje posluju u Srbiji uz predstavnike ekonomskih odeljenja mnogobrojnih ambasada u Srbiji. Događaj Business Intelligence Institute-a je organizovan u saradnji sa Institutom za evropske poslove u partnerstvu sa ProCredit bankom Srbija.

 

Globalna i regionalna mobilnost ljudskog kapitala postaje sve učestalija. Ove demografske transformacije postaju toliko brze, da nije lako da ih zakonska regulativa isprati sa apekta poreskog i radnog prava.  Deficit radne snage u Srbiji postoji već nekoliko godina, ali je sve drastičniji – saglasni su i poslodavci i ekonomisti.

Čini se da se na tržištu dešava i jedan fenomen, a to je postoji višak kapitala, a sa druge strane manjak ideja i kvalitetnih izvršilaca. Pa se postavlja još jedno važno pitanje: da li kapaciteti ljudskog kapitala mogu da prati rast privrede?

 

Kada pričamo o rešenjima vezano za ljudski kapital, kao sve praktičnija rešenja se nameću radnici na daljinu, forma digitalnih nomada, uvoz radne snage,  ali i automatizacija.

 

O ovim temama koja je kako regionalni, tako i globalni problem razgovarali su:

 

Dennis Kaiser, Šef ekonomskog odeljenja, ambasada Republike Nemačke

Ivanka Novaković, direktorka HR sektora, Delta hodling

Svetislav Kostić, vandredni profesor, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Radoš Gazdić, v.d direktora, Razvojna agencija Srbije

 

Moderator panela je bila naša poznata novinarka Suzana Trninić.

 

Nemačka je dobar primer i zemlja koja ima strategiju privlačenja radne snage, kao i planiranja  strukture stanovništva prema realnim potrebama kadrovskih profila.  Zašto je ova strategija važna i koji alati državi i poslodavcima stoji na raspolaganju za uspešno sprovođenje strategije privlačenja radne snage. O ovoj temi i praksi u Nemačkoj na panelu je pričao Dennis Kaiser, šef ekonomskog odeljenja ambasade Republike Nemačke, zemlje koja je naš najveći i najvažniji spoljnotrgovinski partner i iz koje su došle najveće kompanije i investirale u Srbiju.

 

Kako se poreski podsticaj za privlačanje visoko kvalifikovanih kadrova  pokazao u praksi? Koja je povratna informacija targetiranih kadrova ali i koje strane zemlje najviše privlače srpske privrednike za život i rad su bile teme na koje je odgovore dao Svetislav Kostić, vandredni profesor, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

 

Naši gosti su imali priliku da od učesnika panela saznaju kakvo je iskustvo Delta Holdinga po pitanju uvoza radne snage, koji su problemi i nedostaci posebno po pitanju zakonske regulative,  šta svako ko želi da primeni ovaj model treba da zna, ali i kakva su njihova iskustva u vezi zapošljavanja viskoobrazovanih radnika iz stranih razvijenih zemalja. O svemu ovome i na mnoga druga pitanja svoje viđenje je dala Ivanka Novaković, direktorka HR sektora, Delta Hodling-a.

 

Radoš Gazdić, v.d. direktor Razvojne agencije Srbije je pričao na temu dostupnosti radne snage, budući da je jedan od najvažnihih razloga zašto se investitori odlučuju za Srbiju upravo bila ta raspoloživost kao i cenovna konkurentnost. Kako će sve manje dostupna radna snaga i rast plata uticati na ovaj trend i koji su trendovi u strukturi investicija, kakva je situacija danas, da li je moguće opšte održati ovaj nivo investicija u narednom periodu su samo neka od tema koje smo započeli današnjim panelom.

 

Mnogobrojni ugledni gosti su nakon panela imali prilike i bili zainteresovani da svojim pitanjima prodube današnju temu i saznaju od panelista kakva su očekivanja i ujedno iznesu i svoja iskustva po pitanju raspoloživosti radne snage, regrutovanja, zapošljavanja stranaca i generalno šta se u praksi dešava.

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top