Slider

Ova država UVOZI OTPAD iz drugih zemalja jer nema više šta da reciklira

Prema poslednjim istraživanjima utvrđeno je da je Švedska veoma uspešna u recikliranju otpada. Ustvari, ova država je počela da uvozi otpad iz drugih država zato što nema više šta da prerađuje. Švedska je jedna od prvih država koja je uvela takse na fosilna goriva 1991. te sada koristi uglavnom obnovljivu električnu energiju.

“Šveđani su orijentisani prema životu u prirodi i svesni su stvari koje se moraju raditi kako bi se rešili problemi u okolini. Dugo smo radili na tome da ljude uverimo kako je potrebno reciklirati stvari, a ne bacati ih, kako bismo mogli napredovati dalje”, kazala je direktorka komunikacija kompanije za reciklažu Avfall Sverige Anna Carin Gripvel.
Tokom nekoliko proteklih godina Švedska je razvila poseban sistem recikliranja tako da se čak i otpad koji sagorevaju privatne kompanije koristi za zagravanje kuća tokom dugih i hladnih zima.

1-BIC

“To je ključni razlog zašto imamo ovakvu mrežu, tako da bismo mogli da izvlačimo što više koristi iz otpada. U drugim državama on ide kroz dimnjak, kod nas se koristi za više korisnih stvari”, dodala je Gripvel.
Cilj mnogih kampanja koje je pokrenula kompanija Avfall Sverige jeste da pošalju poruku ljudima kako se otpad može ponovo koristiti za mnoge svrhe. Ipak, Gripwell uvoz otpada iz drugih država navodi kao privremenu situaciju, kazavši kako Švedska očekuje da će druge države slediti njihov primer i koristiti otpad kao i oni.

Izvor: Blic Biznis

NASLOVNA

O NAMA

AKTIVNOSTI

BUSINESS NEWS

PARTNERI I PRIJATELJI

GALERIJA

  • Mihajla Pupina 100, 11000 Beograd
  • office@bci.rs; prijava@bci.rs
  • 011/ 123-45-67; 064/123-4567

Scroll to top